Реклама / Ads
1| 4909 |11.01.2019 НОВИНИ

Най-сериозните проблеми на децата в България са самотата и бедността

.
Детската самота се дължи преди всичко на трудовата миграция на родителите.
Детската самота е нов, но много сериозен социален проблем. Сивата икономика "изяжда" парите за подкрепа на най-малките членове на обществото ни. Детската бедност в България се задълбочава. Нараства и делът на самотните родители. Нужна е реформа в правосъдието свързано деца.
 

Това са част от изводите в проекта на Национална стратегия за детето 2019 -2030 година, публикуван за обществено обсъждане, съобщава Медиапул.

 

Детската самота се превръща в нов социален проблем. Детската самота се дължи преди всичко на трудовата миграция на родителите. Трансформациите в традиционните семейни отношения ограничават възможностите за нейното компенсиране, се посочва в документа, цитиран от БТА.  

 

Проблемите на българското дете се задълбочават и заради нарастващия дял на самотните родители, трансформацията в модела на съвременното българско семейство. В стратегията е заложено стимулиране на проактивната роля на бащите в отглеждането на децата чрез организиране на обществени кампании за споделено родителство, както и навлизане на повече мъже в помагащите професии.

 

Проблем остава и детската бедност, която според стратегията е с най-високите стойности през изминалите години. По данни на НСИ като бедни преди социалните трансфери се определят 37.9 на сто от децата от 0 до 17-годишна възраст, а почти половината от българските деца живеят в риск от бедност или социално изключване.

 

В стратегията се отчита, че "сивата икономика" "изяжда" парите за подкрепа на децата. През изминалите години е продължила негативната тенденция на детското благосъстояние.

 

В проекта на стратегия се предвижда и цялостна реформа в областта на правосъдието за деца и създаване на система за детско правосъдие, ориентирана към правата на децата. Въвеждане на пълна и изрична забрана за телесно наказание над деца, криминализиране на домашното насилие и въвеждане на ефективна работеща система за превенция, наблюдение и изпълнение на тези забрани, е заложено като цел на стратегията. Ще бъде въведена забрана за задържането и лишаването от свобода на деца под 14-годишна възраст

 

Проектът за Национална стратегия за детето 2019 -2030 г. отбелязва, че от основно значение е създаването и приемането на нов Закон за детето и семейството. Предвижда се да бъдат приети и национални стандарти за ранно детско развитие, както и тяхното въвеждане във всички услуги за деца в ранна възраст. Въвеждането на стандарти за качество на грижите в детските ясли и предучилищното образование в съответствие с Европейската рамка за качество за услугите за образование и грижи в ранна детска възраст, е заложено още в проекта на документ. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5369 |10.01.2019 Родители на деца с рядко заболяване: Не отписвайте децата ни, дайте им шанс! . 5| 5722 |10.01.2019 Цветелин Кънчев: С Kаракачанов решавахме проблемите на маса с ракия от горски малини . 3| 5073 |04.01.2019 Проф. Генчо Начев: Хората със сърдечни проблеми да не излизат на студа . 0| 4278 |27.12.2018 След акция на Манолова във фейсбук, десетки фирми даряват утре храни за децата от приюта на отец Иван

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads