Реклама / Ads
20| 3488 |23.02.2022 НОВИНИ

ЕС наложи санкции срещу Русия

.
Владимир Путин, Володимир Зеленски
Европейският съюз наложи санкции срещу 351 депутати от Държавната дума, гласували за признаването от Москва на независимостта на Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР), както и срещу 27 физически и юридически лица на страната. Това се казва в изявление на Съвета на ЕС.
 

„Като част от съществуващата рамка, ЕС ще разшири ограничителните мерки за 351 депутати на руската Държавна дума, които гласуваха на 15 февруари в призив към президента на Руската федерация Владимир Путин за признаването на независимостта на самопровъзгласилите се Донецк и Луганск „републики“. Ще бъдат въведени целенасочени ограничителни мерки срещу още 27 високопоставени физически и юридически лица, които са изиграли определена роля в подкопаването или заплахата на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна. Те включват лица, вземащи решения, като членове на правителството, които са участвали в незаконни такива; банки и бизнесмени/олигарси, които поддържат финансово или материално руски операции на териториите на Донецк и Луганск, или се облагодетелстват от тях; висши военни офицери, изиграли роля в дейностите по нахлуването и дестабилизацията; и отговорните за воденето на война за дезинформация срещу Украйна“, обяснява Съветът.

 

Освен това санкциите забраняват всякакви икономически отношения между страните от ЕС и ДНР, и ЛНР. „Днешното решение ще наложи, наред с другото, забрана за внос на стоки от неконтролирани от правителството райони на Донецка и Луганска области, ограничения върху търговията и инвестициите, свързани с определени сектори на икономиката, забрана за предоставяне на туристически услуги и забрана за износ на определени стоки и технологии“, се казва в него.

 

Съветът подчертава, че черният списък на ЕС за Русия се е увеличил повече от два пъти и сега включва 555 лица и 52 организации.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 6278 |23.02.2022 Кремъл със заплаха: Ще получите болезнен несиметричен отговор на санкциите . 13| 3756 |23.02.2022 Bloomberg: Богаташите в Русия губят милиарди заради кризата в Украйна . 3| 2882 |23.02.2022 Върховната Рада предложи Русия да бъде изключена от ООН и ОССЕ . 0| 3050 |23.02.2022 Политологът Христо Панчугов: Путин ще бъде спрян, ако хората около него бъдат ужилени от санкциите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads