Реклама / Ads
0| 4629 |04.04.2016 НОВИНИ

НАП поиска данни за българите от Panama Papers

.
НАП
Националната агенция за приходите (НАП) е отправила днес официално искане до българския партньор на Международния консорциум на разследващите журналисти във връзка с данните от Panama Papers ("Панамските документи"), които разкриха мащабни схеми за укриване на данъци в световен мащаб.
 

В писмо, подписано от изпълнителния директор на НАП и изпратено до медиите, се казва следното:

„Националната агенция за приходите следи за спазването на данъчното и осигурително законодателство и единното прилагане на правилата спрямо всички. Общественият интерес изисква внимателно да се анализират, проучат и ако има отклонения от нормативните изисквания, да се разследват всички данни за потенциално отклонение от облагане на български физически или юридически лица.

Във връзка с изложеното се обръщам с искане да предоставите на НАП наличната у екипа Ви информация за български лица, за които има информация за офшорни сметки или операции, когато това е възможно. Данните ще бъдат използвани единствено за упражняване на законоустановените правомощия на приходната администрация.

Екипът на НАП е на разположение за провеждане на допълнителни срещи и помощ при обработката и анализирането на големи обеми информация, ако сметнете подобен подход за подходящ. Бих искал да отбележа в заключение, че наличието на банкови сметки или операции в офшорни юрисдикции не означава задължително извършването на данъчни нарушения и престъпления, но независимо от това косвените доказателства за подобна активност би следвало да бъдат внимателно проучени“, се заявява в документа.

Случаят Panama Papers е най-голямото изтичане на данни в историята на журналистиката. Документите, разследвани от над 100 медии по света, разкриват световна офшорна система, чрез която държавни глави, милиардери, известни личности, спортисти са укривали доходи.

В документите има и българска следа. Поне 50 компании, 6 фирми посредници, 16 собственици и 78-ма акционери от София, Пловдив, Банско, Плевен, Стара Загора, Варна, Севлиево, Правец, Монтана, Созопол, Панагюрищe, Габрово, Русе са били свързани с офшорни регистрации на Бахамите, Сейшелите, Антила, Панама, Ниуе и Британските виржински острови. Още поне 100 са били директори, пълномощници, адвокати, или ликвидатори. Сред тях e имало и чужденци, които живеят или притежават паспорти в България, както и българи, които живеят в чужбина.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4340 |01.04.2016 БСП поиска отчет за разходването на над 2,5 млрд. лв. от управляващите . 0| 5292 |28.03.2016 Евреи и антифашисти поискаха извинение от Цецка Цачева . 0| 4502 |24.03.2016 Ненчев поиска 1.5 млн. лв за екипиране на военните . 0| 4035 |24.03.2016 Каракачанов поиска контрол върху мюсюлманите в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads