Реклама / Ads
0| 5328 |25.06.2010 НОВИНИ

Насилието над децата ни расте

.
Зачестяват случаите на насилие над деца като от началото на годината те са 300 и в голям процент от случаите става дума или за домашно насилие, или за насилие в училище, или в социалните домове.
 

Има тенденция към увеличаване на насилието в училищата и криминалните прояви на малолетните и непълнолетните.Тревожната статистика съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който участва в работен семинар за правата на децата и медиите.

„Не сме направили необходимото. И превенцията, и гражданското общество сме длъжници на нашите деца”, заяви Цветанов.Най-сериозният проблем е разпространението на наркотици, като възрастовата граница на лицата, които употребяват, е занижена.“Гражданите и родителите трябва да сме активни. Всички ние сме отговорни за възпитанието на нашите деца”, добави той.По думите му връзката между родители и деца се е загубила, а интернет пространството в много случаи е по-достъпно за децата, отколкото за техните родители.

Цветанов коментира и проблема с педофилските мрежи, действащи в страната. По думите му техен обект стават деца, които първоначално са заблуждавани, а впоследствие, когато станат жертва на педофилска мрежа, те не споделят заради чувството за вина, което насилниците формират у тях.Основна роля трябва да играят родителите и учителите, които могат да наблюдават поведението на децата, смята министърът.

“В момента работим по една изключително гнусна съвместна операция с много страни за педофили, които насилват бебета и го разпространяват в интернет. Това са хора със сериозни психически отклонения, които биха стигнали и до най-тежкото – да убият едно дете”, обясни Цветанов. Според него през последните 20 години не е имало адекватна инвестиционна политика в образованието на ромските деца, което определя поведението им вече като родители. Социални групи от ромски произход правят бизнес, продавайки децата си в други държави.

Министър Цветанов може да започне акция “Безотговорни родители”, но ако бъдат пратени всички родители в затвора, няма кой да се грижи за децата, коментира официалният представител на УНИЦЕФ за България Таня Радочай.Тя бе категорична, че рационалното поведение не се изгражда с наказания, а може да бъде създадено с образование, разбиране и насочване. Според нея трябва да се промени културата на наказанието.“Децата трябва да бъдат на първо място, защото те са нашето бъдеще и възможността да направим едно ново общество след години”, изтъкна Радочай.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4961 |23.06.2010 Децата диабетици се увеличават . 0| 5718 |20.05.2010 Гонят децата от нощни барове и дискотеки . 1| 5000 |20.05.2010 ГЕРБ вади децата от "Биг Брадър" . 0| 4622 |11.05.2010 Разследват майка, гледала децата си сред кравите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads