Реклама / Ads
9| 2857 |27.04.2023 НОВИНИ

НАТО са предоставили на Украйна 230 танка и 1550 бронирани машини

.
Източник: БГНЕС
Съюзниците и партньорите от НАТО са предоставили на Украйна 1550 бронирани машини и 230 танка, за да сформират части и да й помогнат да си върне територията от руските сили, заяви ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг, предаде АФП.
 

Доставките от началото на войната през февруари миналата година представляват "повече от 98% от бойните машини, обещани на Украйна", заяви Столтенберг на пресконференция, цитиран от БГНЕС.


"Общо сме обучили и оборудвали повече от 9 нови украински бронирани бригади. Това ще постави Украйна в силна позиция, за да продължи да си възвръща окупираните територии", каза той.


Страните - членки на НАТО, също така предоставиха противовъздушни системи и артилерия, а Полша и Чешката република - самолети МиГ-29 съветско производство.
Хиляди украински войници бяха обучени да използват оръжия, произведени в НАТО.
Столтенберг подчерта тази "безпрецедентна военна подкрепа за Украйна", но предупреди, че "никога не трябва да подценяваме Русия".


.
Москва мобилизира повече сухопътни сили и е "готова да изпрати хиляди войници, докато игнорира високите жертви", каза той.


.
Пред лицето на това, което изглежда ще бъде продължителен конфликт, страните от НАТО "трябва да запазят курса и да продължат да предоставят на Украйна това, от което тя се нуждае, за да победи", заяви ръководителят на алианса.


Столтенберг заяви, че на срещата на върха на НАТО през юли в Литва ще бъдат определени плановете за "многогодишна програма за подкрепа" за Украйна.
Той също така приветства разговора между украинския президент Володимир Зеленски и китайския президент Си Дзинпин - първият им разговор след нахлуването на Русия в Украйна.


"Може би тази война ще приключи на масата за преговори", каза Столтенберг.
Но той подчерта, че "Украйна сама решава какви са условията за преговори и какъв формат трябва да имат евентуалните преговори".


Във всеки случай, каза Столтенберг, "всяка възможност за смислени преговори изисква Украйна да разполага с необходимата военна сила, за да изпрати много ясно послание на президента (Владимир) Путин, че той няма да спечели на бойното поле".
Миналата седмица представители на членовете на НАТО се събраха в Рамщайн, Германия, на разговори, чийто домакин бяха Съединените щати, за да направят преглед на отбранителните системи и доставките, от които Украйна твърди, че се нуждае.


Зеленски призова западните съюзници да изпратят модерни изтребители и ракети с голям обсег на действие, за да помогнат за отблъскването на руските войски, но страните от НАТО досега не са решени за доставката на самолети западно производство.


Кремъл се опитва да представи участието на страните от НАТО в укрепването на отбраната на Украйна като пряко участие на алианса в конфликта, което алиансът отрича. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 3209 |26.04.2023 Мелони: ЕС да побърза и да пусне Украйна . 6| 3107 |26.04.2023 Опасно: Изтребители на НАТО прехванаха руски военни самолети над Балтийско море . 5| 3100 |25.04.2023 Адмирал Емил Ефтимов: Стои предложението в България да има регионален координационен център на НАТО . 21| 3529 |25.04.2023 Русия вкара прехваления си танк ”Т-14 Армата” в Украйна, той закъса на парад в Москва преди време

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads