Реклама / Ads
1| 5412 |29.05.2008 НОВИНИ

НДСВ: Финансова дисциплина и строг контрол при използване на СРС

.
„НДСВ иска пълна реформа на системата на МВР. Ако тя се прави частично, по-добре да не се случва”. Това заяви председателят на Комисията по вътрешен ред и обществена сигурност в НС Минчо Спасов днес пред БНТ.
 

Според него дали ДОИ и ДОТИ ще останат под шапката на МВР или ще бъдат отделно обособена агенция, няма никакво значение, важното е да работят ефективно.

Спасов е убеден, че един от елементите, които ще направи работата със специални разузнавателни средства (СРС) по-ефективна, е финансовата дисциплина, научи Frognews.bg. Според него въпросната агенция трябва да разполага с отделен строго определен бюджет - така поръчките за подслушване ще бъдат съобразени с това колко пари има за такава дейност до края на годината и няма да се правят излишни разходи. Спасов припомни, че преди да се стигне до използването на СРС се провеждат ред други следствени и процесуални действия, които често пъти са напълно достатъчно, за да се постигне добър резултат.

След като избухна скандалът в МВР преди броени месеци, стана ясно, че са дадени 10 000 разрешения за използване на СРС, което в повечето случаи е било „стрелба с топ срещу врабче" според определението на Минчо Спасов.

Вторият важен елемент за ефективната работа със СРС според него е последващия съдебен контрол. С други думи, трябва да има строг контрол дали и какъв процент от разрешените СРС са дали резултат и могат да се използват като доказателства, дали не се прекалява с подслушването и дали магистратите лекомислено не са подписали разрешенията, т.е. да няма съвпадение между органа, който разпорежда СРС и този, който контролира използването им. Понстоящем има такова съвпадение - министърът на вътрешните работи и затова толкова много хора успяват да осъдят България в Страсбург.

Спасов е убеден, че ако тези два елемента се въведат не само няма да се харчат излишни средства, но и ще се ограничи нарушаването на правата на гражданите по конституция. В този контескт той смята, че трябва да се внесат и промени в Закона за обезщетяване на гражданите за щети, нанесени от държавата, т.е. да има текст, по който гражданите, били обект на незаконно подслушване, да могат да си търсят правата.  

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5495 |11.05.2008 Затягане на контрола и ефективна реформа обещаха от "Катарино" управляващите . 0| 5241 |15.02.2008 По-строгите наказания за шофьорите влизат в сила от днес . 2| 4686 |05.12.2007 С. Станишев: Ще има контрол върху дейността на новата агенция . 2| 5857 |30.10.2007 ПГ на НДСВ с нов председател, царят затяга дисциплината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads