Реклама / Ads
11| 9023 |17.12.2022 НОВИНИ

Изненада! Нед Прайс с по-различна информация за разговора Радев-Блинкен

.
Източник: личен архив
Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс публикува съобщение за проведения телефонен разговор между президента Румен Радев и държавния секретар Антъни Блинкен. В съобщенията от София и Вашингтон обаче се забелязват съществени разлики за съдържанието на обсъжданите теми.
 

И двете страни съобщават, че са разговаряли за войната срещу Украйна, но докато в изявлението на Прайс тя е наречена "непредизвиканата война на Русия срещу Украйна", в текста на пресслужбата на президента тя е наречена само "войната на Русия срещу Украйна".


В американската версия се казва, че Блинкен е "приветствал решението на българския парламент да предостави военна помощ на Украйна в подкрепа на самоотбраната ѝ".

 

В българската версия е написано само "Двамата обсъдиха необходимостта от оказването на подкрепа за Украйна в тежките условия на целенасочено разрушаване на нейната енергийна и гражданска инфраструктура, от което страдат и милиони невинни хора". Няма и дума за оръжейна или военна помощ.

 

Нед Прайс казва още, че Антъни Блинкен "изтъкна важността на разнообразяването на енергините източници и на реформите за върховенство на правото в България в името на просперитета на българския народ и солидарността с ЕС". Пресслужбата на Радев изобщо не споменава да са обсъждани реформите за върховенство на правото.

 

Ето какво се казва в съобщението на Държавния департамент:

 

„Държавният секретар Антъни Блинкен разговаря днес с българския президент Румен Радев. Двамата обсъдиха последните събития в непровокираната война на Русия срещу Украйна и секретарят приветства решението на българския парламент да предостави военна помощ на Украйна в подкрепа на нейната самозащита.

 

Секретарят Блинкен подчерта значението на енергийната диверсификация и реформите в областта на върховенството на закона в България за насърчаване на просперитета на българския народ и солидарността в рамките на ЕС“.

 

Ето я и информацията, разпространена от прессекретариата на държавния глава:

 

"Държавният глава Румен Радев проведе телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Теми от стратегическото партньорство между България и САЩ, както и предизвикателствата пред сигурността, произтичащи от войната на Русия срещу Украйна, бяха във фокуса на разговора, съобщиха от пресцентъра на президентската институция.

 

Двамата обсъдиха необходимостта от оказването на подкрепа за Украйна в тежките условия на целенасочено разрушаване на нейната енергийна и гражданска инфраструктура, от което страдат и милиони невинни хора.

 

Енергийната диверсификация и предприемането на своевременни мерки за осигуряването на алтернативни доставки на суров петрол за рафинерията в Бургас, след изтичането на дерогацията за внос на руски нефт, също беше акцент на разговора.

 

Президентът Радев открои възможността за изграждането на петролопровод от Александруполис към Бургас, така че да не се стига до затварянето на ключово предприятие за българската икономика, ръст на безработицата, дефицит в доставките на горива и увеличаване на цените им.

 

Гарантирането на надеждна икономическа, транспортна и енергийна свързаност в Югоизточна Европа в условията на военен конфликт в съседство е от ключово значение за изграждането на надеждни вериги на доставки в региона и справяне с негативните последици от кризата, подчерта още държавният глава. Румен Радев изрази очакването на страната ни да се присъедини към Шенген през 2023 г., за което вече получи подкрепа от председателите на Европейската комисия и Европейския съвет.

 

Двамата обсъдиха и партньорството между България и САЩ в областта на сигурността и отбраната. Президентът Радев отново призова за търсенето на решение България да получи изтребители на лизинг, докато не бъде сформирана българската ескадрила от изтребители F-16. България разчита на подкрепата на своите съюзници, но държи да съхрани и развива националните си способности за охрана на собственото си въздушно пространство, подчерта още президентът Румен Радев".

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 17880 |14.11.2022 Каква изненада! ”Промяната”, ”Възраждане”, ДПС и ”Български възход” сядат на една маса за Бюджет 2023 . 2| 4434 |27.10.2022 Изненада! В Европа има твърде много газ? . 13| 16756 |18.10.2022 Изненада! Прокуратурата подкрепи МВР за ареста на говорителката на Борисов Севделина Арнаудова . 6| 16138 |07.10.2022 Изненада! Швеция иска да ни даде 8 изтребителя ”Грипен”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads