Реклама / Ads
7| 5969 |28.05.2010 НОВИНИ

Нелоялни конкуренти натопили Марковски и Фицов ?

.
Игор Марковски
Асоциацията на търговците на произведения на изкуството подготвя Декларация срещу Закона за културното наследство, която да внесе в Министерство на културата. Той не ни удовлетворя, казват хората от бранша. Само преди месец Марковски и Фицов предупредиха, че в страната гъмжи от ментета , а МВР не им помага.
 

Нелоялна конкуренция и скрити интереси на пазара за произведения на изкуството стоят зад показния арест снощи на собствениците на аукционна къща „Аполон и Меркурий”, Игор Марковски и Димитър Фицов. Това разкриха източници на frognews.bg, запознати с правилата в разследвания бизнес.

Пред репортер на сайта председателят на Асоциацията на търговците на произведения на изкуството, и собственик на аукционна къща „Виктория” - Павел Тодоров заяви, че е смутен от случващото се. Това било мнението и на негови колеги от бранша, които не смятали, че Марковски и Фицов са извършили углавно престъпление. Вероятно се касаело за неспазване на изискване на закона, при подготовката на поредния търг.

„Малко прекалено шумна е била тази акция, прекалено показна, което не е необходимо, защото ние продаваме произведения на изкуството, а на някакви други особени стоки. Това е моето мнение по въпроса, за съжаление е много неприятно това, което се случило – неприятно е, че са били притеснени хора, които купуват произведения на изкуството, които са реални клиенти на всички аукционни къщи”, коментира Тодоров. Той съобщи, че Асоциацията на търговците на произведения на изкуството е подготвила Декларация, която да изпрати до Министерството на културата, а през следващата седмица ще настояват за среща с експерти от ведомството на Вежди Рашидов. Според Павел Тодоров проблемите са свързани с новия Закон за културното наследство и излязлата към него Наредба от края на миналата година. „Законът не ни удовлетворява, защото смятаме, че в него има доста неизпълними неща. Искаме промени, така че този закон да може да работи и за нас, и за НХГ, и за Галерията за чуждестранно изкуство”, заяви Тодоров.

Според него капацитетът на държавните институции, които трябва да изпълняват Закона по тази идентификация на произведенията, е прекалено ограничен и търговците на произведения на изкуството срещали огромни проблеми.

Само преди месец арт-длиърът Игор Марковски коментира за frognews.bg, че всички официално действащи аукционни къщи у нас срещат сериозни пречки от страна на Министерство на културата. Тогава той призна, че немалко ментета се продават и в България.

“Ментата ги има и у нас. Те се произвеждат някъде в България и се лансират много често. Дали една картина е оригинал или не, казват така наречените експерти, каквито няма в България. Тук никой не може да ви каже дали едно произведение на изкуството е оригинал или не е”, убеден е Марковски. Според съдружника му пък Димитър Фицов, фалшификатите у нас са много, но трудно се откриват поради факта, че страната ни почти не притежаваме техника, както и познания, за подобни разследвания.

“Другата причина за съществуване и разпространение на ментетата у нас е, че полицията изобщо не съдейства в това отношение. Въпреки че по принцип имат отдели, които трябва да се занимават с две неща – крадени картини и такива, които са фалшиви. И ние, гилдията на търговците на произведения на изкуството никога не сме информирани какво е откраднато, а те изпитват едва ли не задоволство една картина да се превърти през 10 души и да стане недосегаема по този начин. И чак тогава да бъде открита и те да кажат: „О-хо, ти продаваш крадена картина...” После, иди и прави разследване от кого е крадена, как е стигнала до финалния търговец и т.н.”, допълва анализа си Димитър Фицов, който днес търка нарове в ареста на МВР.

Марковски и Фицов бяха задържани по време на полицейска акция, при която бе разтурен търг за картини. Днес трябва да бъдат направени експертизи на обявените за продан произведения на изкуството, както да се установи и дали не са крадени. Министърът на културата Вежди Рашидов смята, че най-вероятно става дума за техническо неспазване на закона, но поради започналото предварително производство, отказа да говори повече за операцията.

Аукционна къща “Аполон и Меркурий” ООД води началото си от месец май 1986г. първоначално като кръг от приятели и съмишленици. Занимава се с атрибутация на произведения на изкуството, организиране на търгове и изложби, реставрация и консервация на творбите, както и с оценки и консултации.

“A&M” подържа връзки с някои от Западноевропейските търговци и галерии. Притежава “библиите” на аукционите по света, с личен автограф от автора – най-авторитетния каталог за продажби на произведения на изобразителното изкуство – MAYER.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 5125 |28.05.2010 Президентът е против идеята за намален СЕМ . 4| 5115 |28.05.2010 Обвиниха Юруков за далавери за над 60 млн. лв. . 17| 17638 |25.12.2012 Благословена да е Коледа, Бог се роди! . 12| 7648 |06.11.2010 Задържаха бандит при обир на банка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads