Реклама / Ads
8| 2825 |15.04.2023 НОВИНИ

Благодатният огън слезе в храма на Гроба Господен в Йерусалим

.
Източник: БГНЕС
Благодатният огън слезе в катедралата на Божи гроб в Йерусалим броени минути преди 15 часа българско време, в навечерието на Великден. Точно преди събитието Йерусалимският патриарх Теофил III обиколи три пъти параклиса заедно с монаси от Светата общност на Светия гроб на фона на пасхални песнопения. На последвалата молитва той бе придружен от представители на Арменската апостолическа църква.
 

Повече от 2 хиляди вярващи от различни страни присъстваха на церемонията в храма "Възкресение Христово", която премина при повишени мерки за сигурност в Стария град. 

 

Около 15 представители на различни православни страни и общности по света бяха в катедралата. В специални, защитени съдове, подобни на фенери, те отнесоха Благодатния огън към своите държави.

 

Поне двойно повече скаутски отряди на християнските православни общини в Израел и съседни страни също имаха задачата да отнесат огъня до църквите, където се чете вечерня, в края на която на миряните също ще могат да запалят свещите си и да ги отнесат вкъщи.

 

В първите минути след запалването огънят има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря. 

 

Поради мерки за сигурност тази година в катедралата на Божи гроб поклонниците бяха около 1/4 от обичайните. Според инженери, там най-безопасно могат да присъстват 2 400 души. Катедралата няма авариен изход, а портата към нея е само една. Беше позволено на още 1500 поклонници да влязат в двора или да се качат на покрива, откъдето може да се наблюдава непосредствено церемонията. 

 

Гръцката патриаршия заяви, че церемонията се е провеждала непрекъснато поне от 328 г. сл. н. е. и че „Църквата винаги се е справяла безпроблемно с пет пъти повече поклонници от одобрените от полицията“. Президентът на "Националната християнска коалиция в Светите земи" и член на Фатах Димитрий Делиани заяви, че "единственият проблем за безопасността е насилието на полицаите на контролно-пропускателните пунктове около църквата". 

 

Наред с хоругвите, много от поклонниците, които не успяха да попаднат в катедралата, носеха протестни плакати. Според говорителя на полицията полковник Михаил Зилберман след двата атентата в навечерието на празниците на трите религии и поне 10 предотвратени актове на тероризъм, мерките за сигурност са били неизбежни.

 

Въпреки недоволството, снимки от камерите на катедралата показват, че е била пълна до краен предел. Всяка година има десетки хиляди души, които не успяват да влязат и да видят чудото с очите си и са недоволни.

 

Българската църковна делегация, водена от Старозагорския митрополит Киприан, е планирано първа да вземе Благодатния огън тази година. Очаква се духовниците да пристигнат на летище София между 19.00 и 20.00 часа. Десетки свещеници ще чакат да вземат огъня още на летището и да го занесат в епархиите си. 

 

В Пловдив огънят ще бъде посрещнат от Пловдивския митрополит Николай, който ще оглави службата за Възкресение в катедралния храм "Успение Богородично". 

 

В Смолян божествената частица ще бъде донесена от епископ Висарион от Пловдивската митрополия в храм "Свети Висарион Смоленски", а свещениците от духовна околия ще го занесат в храмовете, в които служат.

 

Отец Петър от централния храм "Свети Георги Победоносец" ще донесе Благодатния огън в Кърджали, откъдето ще се разнесе и по другите църкви в областта.

 

От летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата в София. Към 23:40 ч. фенерът ще бъде пренесен в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски", където архиерейските ритуали ще бъдат отслужени в присъствието на Патриарх Неофит, а на празничното богослужение ще присъстват служебният премиер Гълъб Донев и президентът Румен Радев.

 

За да се осигури безопасността на гражданите по време на Великденската Света литургия довечера при храм-паметника "Св. Александър Невски" в София, там ще бъдат медицински автомобил на пожарната и още един пожарен автомобил

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2719 |15.04.2023 Българската делегация, определена да донесе Благодатния огън от Божи гроб, пристигна в Йерусалим . 3| 3522 |26.03.2023 Шефката на ИАРА да слезе от поста, искат задържаните в Румъния родни рибари . 2| 3066 |19.03.2023 След две години прекъсване България отново изпраща делегация за посрещането на Благодатния огън . 5| 3441 |23.02.2023 Зеленски за годишнината на войната: Русия избра пътя на убиеца, Украйна не се огъна и ще победи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads