Реклама / Ads
2| 3068 |19.03.2023 НОВИНИ

След две години прекъсване България отново изпраща делегация за посрещането на Благодатния огън

.
Благодатният огън в Йерусалим Източник: БГНЕС
След двегодишно прекъсване отново българска църковна делегация ще отиде в Йерусалим, за да донесе Благодатния огън за Великден. Това заяви старозагорският митрополит Киприян. Тази година Великден се пада на 16-ти април. През 2022 г. бе използван Благодатният огън от 2021 г., който се съхраняваше в Синодалния параклис „Св. цар Борис-Михаил“.
 

Всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на Йерусалимския патриарх пада Благодатният огън. И до днес тайнството е неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези. Благодатният огън символизира чудотворната светлина на Възкресението на Христос, за която говори още апостол Петър, и се смята за светиня за вярващите. Появата му в навечерието на православния Великден чрез молитвите на православния патриарх, духовенството и хилядите поклонници, се нарича „чудото на слизането на Благодатния огън“.

 

През последните години Благодатният огън попада в капана на коронавируса. През 2020 година в главното светилище на християнския свят – църквата на Гроба Господен, богослужението по измолването на Благодатния огън протече при закрити врата. Тогава улиците на Йерусалим бяха пусти и липсваха обичайните поклонници, които изминават пътя по Виа Долороса (Via Dolorosa - Пътят на страданието) в навечерието на чествания от католиците Великден. Тогава огънят не бе пренесен до България, а бе използвана частица от този, който беше донесен през 2019 г.

 

През 2021 година огънят донесе врачанският епископ Григорий с правителствения „Фалкон”. Тогава българската църковна делегация получи Благодатния огън от нашия посланик в Израел, но заради строгите мерки духовниците чакаха в правителствения самолет и не стигнаха до църквата на Гроба Господен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3222 |19.03.2023 В Одрин отдадоха последна почит към отец Александър Чакърък . 2| 3331 |18.03.2023 Петър Витанов: Референдумът за джендър идеологията ще има нулеви правни последици . 9| 4984 |18.03.2023 Министър Демерджиев: Гешев саботира разследвания, като изнася информация в аванс . 1| 2909 |18.03.2023 Цветелина Пенкова: Овластяването на следващото поколение е жизненоважно за по-сигурното бъдеще

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads