Реклама / Ads
1| 3703 |25.09.2023 НОВИНИ

Пенчо Милков: Инициираните от депутатите промени в Закона за въздуха трябва да се изведат до край

.
Представители на общинска и областна администрация, депутати и експерти от РИОСВ и РЗИ се обединиха по въпросите за въздуха на Русе. В срещата се включиха Златан Златанов и Иван Белчев, областният управител Данаил Ковачев, директорът на РИОСВ Цонка Христова, експерти от екологичната и здравната инспекция в Русе.
 

В момента общинската станция оборудвана и сертифицирана за анализ на органични съединения не отчита превишения, но със смяната на въздушните течения през септември, русенци често констатират неприятни миризми. Ето защо кметът Пенчо Милков за пореден път призова действащите депутати да доведат до край инициираните промени в законодателството.

 

„Това, че законопроектът за промяна на Закона за чистотата на атмосферния въздух е внесен, означава, че трябва да се приложи още по-голяма настойчивост от Ваша страна, за да влезе в програмата на Народното събрание“, обърна се Милков към депутатите.

 

Той допълни, че многократно е описвал необходимите стъпки за изменяния в официални писма и разговори с досегашните министри и министър-председатели. Необходимо е скъсяване периодите на замервания на въздуха и осредняване на стойностите на няколко минути, не на час, както досега, за да се уловят залповите изпускания. Освен това следва да се предвидят норми за съединенията, за които в момента липсват, както и да се почерпи опит от европейските страни и да се въведат текстове срещу неприятните миризми.

 

Сред вносителите на проекта през декември 2022 г. е и представителят на управляващото мнозинство от ПП-ДБ Иван Белчев. Пред него Милков постави въпроса за мобилната станция на Изпълнителна агенция „Околна среда“ която всяка година идва и прави замервания в рамките на 14 дни в Русе, но през 2023 г. въпреки заявленията на Общината, не включи града в графика си.

 

Експертите от РИОСВ също потвърдиха, че за установяването на точния източник на миризмите основен проблем е краткостта на изпусканията и бързото им разнасяне от въздушните течения в града. От РИОСВ през последните две седмици се извършват десетки нощни обходи в Източна промишлена зона, тъй като множеството сигнали са от кварталите „Здравец“  и „Възраждане“. Проверките започват от 20:30 часа и продължават след полунощ, като през последната седмица е имало и случай, в който миризмите отвеждат до тлеещи сметища в  местността „Пухлево дере“.

 

Инж. Цонка Христова посочи, че съществуват лаборатории за изследване наситеността на неприятните миризми в Холандия и в Италия. Анализът на 1 проба в момента струва 28 хил. лв., но той не показва съдържанието на вещества във въздуха и какво е въздействие им върху здравето на хората.

 

„Според европейското законодателство в момента няма вредни емисии от действащите производства, защото те са задължени да утилизират всички вещества в инсталациите си. Данните от станцията ни за органика не показват превишения. Това означава, че няма замърсяване, но неприятният аромат е факт“, посочи кметът. Той настоя да  продължат и съвместните проверки на комплексните разрешителни с представители на РИОСВ и регионалното министерство, тъй като единствено строителните експерти могат да установят дали в даден завод се поддържат и работят филтрите, вентилационната система и други изисквания, заложени в комплексните разрешителни.

 

Предвид темата, вълнуваща русенци, а и съществуващото инвестиционно предложения за изграждане на инсинератор за изгаряне на болнични отпадъци в Гюргево, присъстващите се обединиха около идеята Комисията по околна среда в Народното събрание да проведе изнесено заседание в Русе, за което се ангажира да съдейства и депутатът Иван Белчев. Той подчерта, че думата „замърсяване“ не трябва да бъде използвана, след като няма данни за такова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4665 |08.09.2023 Кметът Пенчо Милков изиска проверки заради сигнали за неприятни миризми . 0| 3672 |29.08.2023 Кметът Пенчо Милков сезира румънското екоминистерство за отрицателното становище относно инсинератора в Гюргево . 0| 2333 |22.08.2023 Дългогодишният съдия по водомоторен спорт Христо Басарболиев бе награден от кмета Пенчо Милков . 1| 2439 |19.08.2023 Кметът на Русе Пенчо Милков участва в церемонията по случай 146 години от Шипченската епопея

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads