Реклама / Ads
40| 19901 |25.07.2019 ГЛАСЪТ

Няколко реда за протеста „срещу“ и „за“ Иван Гешев - сверяване на фактите

.
Протеста пред ВСС Източник: БГНЕС
Бях на мястото, определено за митинг срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор, на ул. „Екзарх Йосиф“ 12 в столицата в 8.50 часа. Вече се бяха събрали няколко стотин човека, по груби изчисления. Двайсетина минути по-късно протестиращите наброяваха вече около 1500.
 

Скандираха „оставка“ и „Иван Гешев е позор“. Някъде в средата на множеството се бяха инсталирали – буквално, - четирима-петима представители на сайта Пик, начело със собственика Недялко Недялков. Размахваха два плаката с текстове за оставка на Лозан Панов и нещо за "слугите на Иво Прокопиев"… Присъствието им, както и поведението им бе абсолютна провокация. Очевидно такава беше и целта на гешевците, които се опитваха да предизвикат хората, като им подвикваха, че са заблудени, лумпени и прочие. В отговор получиха скандирания „Довиждане“, „Вървете си“, „Продажници“. Някои им подхвърляха стотинки - ясно защо. Имаше и замеряне с домати и едно-две яйца, но съвсем епизодично. Това и чакали, недялковците веднага се разпискаха в сайта си, че тълпата замеряла полицаите. Нищо подобно. Замеряха тях, а полицаи ги пазеха, да не стане спречкване. 

 

За сведение на гешевистите от Пик, някои от полицаите не криеха, че споделят и подкрепят позицията на протестиращите. Това в Пик и останалите медии под контрола на Пеевски няма да го прочетете. Но ще научите, че са се събрали стотина-двеста „слуги на олигархията“ и "заговорници", които са крещяли и са заплашвали тях, представителите на истината и справедливостта. Е, който иска да им вярва.

 

Протестът продължи около три часа, като на моменти присъстващите достигаха между две хиляди и две хиляди и петстотин. Сериозно цифра за този период от годината. И за летаргията, обхванала мнозина... Да не забравяме и това, че много хора нямаха възможност да присъстват, защото събитието бе работно време.

 

Протестът бе спонтанен и заслугата на инициаторите от „Да, България“ и „Демократична България“ той да стане факт е несъмнена. На мен лично обаче ми липсваха някои от легендарните парчета на Георги Минчев и Милена, които със сигурност щяха да дадат допълнителен импулс и мотивация на множеството.

 

На събитието се бяха събрали хора от цялата палитра на обществото. Далеч не само членове или симпатизанти на двете политически формации-организатори. Повечето бяха млади хора. Честна и автентична бе тяхната позиция срещу превръщането на важна институция като държавното обвинение в репресивен инструмент в ръцете на олигархично-мафиотска шайка. Възправят се открито и срещу все по-осезаемата диктатура на прокуратурата. Затова са на улицата. И е редно техният глас да бъде чут.

 

Относно патологичното поведение на шепата жалки провокатори... Добре, имат друго мнение по въроса - какво им пречи да организират митинг в подкрепа на Иван Гешев. Да поканят на него речи да произнесат Сотир Цацаров и Делян Пеевски, а те да скандират любовни послания към тях. Хайде да ги видим. Но няма да направят такова нещо, защото знаят, че ще се орезилят. Затова разчитат на провокациите и цинизма.

 

В някои медии срещнах информации и заглавия за “протест“ и „контрапротест“. Ако четирима-петима гешефили са "контрапротест", значи някои думи са изпразнени от съдържание. целта е била да се постигне обективност чрез отразяване на различни настроения и тези – не се е получило. Защото съотношението бе четирима-петима „за“ Гешев-Пеевски и над две хиляди против натрапването на Гешев за главен прокурор.

 

Радвам се и се гордея, че стотиците протестиращи дариха провокаторите с презрение и сарказъм и не им посегнаха физически. А и нямаше как да е другояче, защото нито един от протестиращит не би се унизил толкова. А и тия ......... (ползвайте каквото определение ви допада) не заслужават грам внимание - би било комплемент за тях.

 

Важното е друго: вижда се вече и от самолет, че не обществото е разделено, а пропастта между граждани и върхушка се увеличава зловещо.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 11563 |10.01.2019 Уругвайски журналист: Уморих се... предавам се... . 32| 30503 |01.03.2018 Гинка предаде четата като скочи на Корнелия за Техноимпекс, а не на Цветелина за СИБанк . 13| 18666 |15.01.2018 Брюксел ни предаде, останаха ни метаболитния синдром и руската мафия . 15| 9623 |07.11.2015 Статуквото срещу Реформите - по-общия прочит на протеста около МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads