Реклама / Ads
0| 3171 |21.03.2022 НОВИНИ

Няма желаещи за десети делегиран европрокурор

.
Лаура Кьовеши Източник: БГНЕС
Няма кандидати за десетото място за европейски делегиран прокурор. Срокът за подаване на документи изтече в петък.
 

Сега единствената възможност да се появи желаещ за делегиран европрокурор е, ако някой е подал документи по пощата, които все още не са пристигнали във Висшия съдебен съвет, пише правният портал „Лекс“.

 

Прокурорската колегия на ВСС обяви третата процедура за подбор на един европейски делегиран прокурор в средата на февруари. До нея се стига след като Колегиумът на Европейската прокуратура отхвърли кандидатурата на зам.-шефката на окръжната прокуратура в Перник Анита Джамалова и така страната ни в момента има 9 при необходими 10 европейски делегирани прокурори.

 

Първата процедура беше открита в края на 2020 г. След изслушването на 31 кандидати, Прокрорската колегия на ВСС избра 10, но Колегиумът на Европрократурата одобри само четирима – Светлана Шопова-Колева, Бойко Калфин, Вероника Трифонова и Димитър Беличев.

 

Обвинител №1 в Европа Лаура Кьовеши настоя за запълване на квотата като заяви, че предпочита кандидатите да имат прокурорски опит.

 

Последва втора процедура, при която за европейски делегирани прокурори бяха излъчени Елена Попова от Специализирания наказателен съд, прокурорите от СГП Виктор Тарчев, Станислав Стойков и Анна Алексова, както и зам.-шефовете на окръжните прокуратури на Перник Анита Джамалова и на Кюстендил – Ивайло Илиев. Всички те, с изключение на Джамалова, бяха одобрени от Европейската прокуратура.

 

Така едно място остана свободно, което има вероятност и при този трети опит да бъде попълнено.

 

Сега Прокурорската колегия на ВСС може да обяви четвърта процедура за подбор. Другият вариант е да се договори с Европейската прокуратура за един делегиран европрокурор по-малко от първоначално предвидената бройка от десет души.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 17172 |21.03.2022 Дилян Георгиев пред Фрог: Няма да дам показания срещу Борисов. МВР не търси кошаревски свидетели, за разлика от предишните . 0| 3213 |21.03.2022 Слави Василев: В България възмездие и справедливост няма как да има без реформа на прокуратурата . 0| 3183 |20.03.2022 ”Газпром” няма да спира доставките до Европа през Украйна . 0| 8564 |19.03.2022 Румяна Ченалова: Прокуратурата на Гешев няма как да застане срещу Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads