Реклама / Ads
16| 5252 |22.08.2011 НОВИНИ

Нямало нужда от нов закон за езика

.
С. Игнатов
Забраната за използване на чуждици била абсолютно ненужна, смята просветният министър.
 

Още не се знае точният брой на първокласниците, но ще са малко повече от миналата учебна година, тъй като има леко демографско увеличение. На 15 септември ще се знае колко ще са учениците в първи клас, заяви днес министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, предаде БТВ.

По думите му добра новина е, че на фона на всички лоши прогнози от миналата година има обратен процес - българската емиграция е започнала да се връща в България. "Затова се поставя един въпрос, който досега само е бил обсъждан теоретично и трябва да се мисли как да се обучават децата на български език, особено тези, родени в чужбина", отбеляза министър Игнатов. Той добави, че през миналата година, по неофициални данни, около 200 000 души, български емигранти, са започнали да се движат към България.

"Според отчетите, които получаваме, всичко е наред и на 15 септември трябва да започне нормално учебната година, но понеже зная къде живеем, напълно е възможно някой да каже тогава: "ама ние не сме довършили, още два пирона ни остават"", заяви образователният министър, попитан очаква ли проблеми за началото на учебната година.

По повод идеята малките ученици да не носят учебниците си в училище, тъй като там ще имат втори комплект, образователният министър каза, че сега тя се обсъжда и бавно ще навлезе в практиката. По думите му е нормално, след като има целодневна организация на учебния ден, да не се носят учебниците в клас.

Министърът уточни, че при целодневното обучение на учениците занималните се плащат от държавата, а ако някъде се иска допълнително заплащане, то или има нарушение, или става въпрос за частно училище.

 

Министърът каза още, че за него нямало нужда от нов закон за българския език, защото той е саморегулираща и саморазвиваща се система, затова забраната за използване на чуждици била абсолютно ненужна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 5721 |05.08.2011 Почва дебнене за незаконни гонки из София . 6| 5322 |02.08.2011 Незаконни пристанища ни спират за Шенген . 34| 5421 |28.07.2011 Първанов наложи вето върху закона за дипломатите . 57| 5387 |27.07.2011 Б. Борисов: Всички са равни пред закона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads