Реклама / Ads
15| 5991 |31.10.2012 НОВИНИ

Нямало да се увеличава токът, това било хипотеза

.
Делян Добрев
На спешна справка в министерството на икономиката беше извикан председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.
 

На срещата, освен министър Делян Добрев, обяснения за вчерашните думи на Семерджиев, че токът ще поскъпне с 3,4% заради ВЕИ-производителите, поискаха председателят на новосъздадената парламентарна комисия за контрол на ДКЕВР Димитър Главчев, както и членът на икономическата комисия в парламента Диан Червенкондев, пише vesti.bg.

От брифинг след срещата се оказа обаче, че председателят на ДКЕВР не бил казал това, което всички чуха вчера.

По думите на министър Добрев вчера Семерджиев е изразил една хипотеза, че токът може би ще поскъпне с 3-4 %, ако бъде премахната таксата за достъп на ВЕИ-производителите до мрежата, която беше въведена в средата на септември тази година и стана причина за масови протести на инвеститорите в сектора.

Вчера обаче Ангел Семерджиев никаква хипотеза не изрази, а заяви, че все още присъединяването на ВЕИ централи може да окаже нов натиск за поскъпване на електроенергията с 3-4%. По думите на Семерджиев вчера стана ясно, че дори и след поскъпване с 3-4% таксата за достъп ще остане макар и с намален размер.

Поддържайки, че казаното от Семерджиев е хипотеза, Добрев заяви, че догодина няма предпоставки за поскъпване на електроенергията.

Председателят на парламентарната комисия за контрол на ДКЕВР Димитър Главчев бе още по-категоричен като заяви, че догодина (когато са парламентарните избори - бел.р.) поскъпване на тока няма да има.
Ангел Семерджиев се включи в наддаването като заяви, че дори е възможно намаление, но ентусиазмът му бе бързо охладен от стоящия отстрани министър Добрев, който заяви, че е твърде рано за такъв тип прогнози.

Очаква се утре да бъде проведено заседание в парламентарната комисия за контрол на ДКЕВР, на което се очаква да присъства председателят на енергийния регулатор Ангел Семерджиев и представители на ВЕИ сектора, като там ще се обсъждат текущото състояние на регулационната рамка по отношение на зелената енергия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6037 |30.09.2012 Увеличават субсидията на животновъдите . 17| 6219 |30.09.2012 Първоаприлски увеличават всички пенсии . 37| 5331 |06.09.2012 Дянков потвърди: Увеличаваме заплатите на учителите, но... . 98| 8336 |31.08.2012 Тотю Младенов: Увеличаваме пенсиите догодина минимум с 7.6%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads