Реклама / Ads
0| 3018 |26.03.2022 НОВИНИ

Никола Минчев след 100 дни управление: Справяме се добре. Не виждам предпоставки за предсрочни избори

.
Никола Минчев Източник: БНТ
След 100 дни управление шефът на парламента Никола Минчев оценява обстановката в страната като сложна. Щяло да бъде по-добре да работят в малко по-спокойни времена. По думите му обаче и правителството, и Народното събрание се справят добре. Минчев не вижда предпоставки за предсрочни парламентарни избори.
 

„Щеше да е добре обстановката, в която работим, да е различна, но смятам, че за тази изключително тежка обстановка, при избухнала война близо до нас, правителството и Народното събрание се справят добре в рамките на тези 100 дни“, смята председателят на Народното събрание. По думите му стремежът е да се повиши темпото на промените, които четирите формации в управлението са си заложили като цел.

 

„Стартирахме някои от реформите, които сме си поставили. Приехме на първо четене промените в Закона за съдебната власт, кариерните бонуси премахнахме. Това е началото, но предстоят и други реформи, които се надявам да се случат по-бързо“, добави той.

 

„Войната неизбежно води до кризи, до покачване на цените, но това не е само български проблем, а глобален“, подчерта Минчев пред БНТ и заяви, че избори със сигурност ще има след три години и половина.

 

„Един от коалиционните партньори трябва да размисли за участието си в управлението, за да се случат предсрочни избори, но не виждам такива предпоставки“, допълни той.

 

Според него различните виждания за войната в Украйна в коалицията не вредят на общата позиция на България, която този път е ясно изразена и това се оценява от нашите партньори, включително и от украинския президент Володимир Зеленски.

 

„Има проект на решение за покана към г-н Зеленски да бъде изслушан в българския парламент. В момента се разглежда от комисии, като след това ще влезе и в зала. Ако бъде прието, ще бъде отправена покана към г-н Зеленски. Аз лично подкрепям и ще се радвам това да се случи. Изслушването на Зеленски не води след себе си автоматично изслушване на Владимир Путин“, уточни председателят на парламента.

 

Той бе категоричен, че изпращането на оръжие за Украйна изобщо не е на дневен ред. „Този въпрос не е бил коментиран и при посещението на Лойд Остин у нас. Позицията на правителството и Народното събрание е единна – изпращаме хуманитарна помощ и това се оценява“, поясни Минчев.

 

Планът за възстановяване предстои да бъде подписан в следващите две седмици. На финалната права сме и скоро ще можем да се поздравим с един добре преработен и финален план. По този план в икономиката на България ще влязат изключително сериозни средства. Тези пари този път ще бъдат използвани по предназначение – за стимулиране на икономиката“, коментира още той.

 

За ареста на Бойко Борисов Минчев коментира, че МВР е действало в рамките на законовите си правомощия и е преценило, че в случая става дума за неотложност.

 

„Прокуратурата е на обратното мнение, счита, че не са налице предпоставките. Аз не виждам проблем от страна на МВР, защото те са направили преценка. Не мисля, че в самата им акция имаше нещо особено притеснително“, каза шефът на парламента.

 

Според него прокуратурата повдига обвинения срещу хора, за които няма данни за извършени престъпления и обратното - не повдига обвинения срещу хора, за които има доказателства.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6620 |26.03.2022 Киев: Шойгу е получил инфаркт след обвинение от Путин . 0| 5276 |25.03.2022 Европрокуратурата разследва БГ фирми за измами. Конфискува материали за 6 млн. евро . 0| 3015 |25.03.2022 Кметът на Николаев: Ще се бием до последния патрон . 0| 3751 |25.03.2022 След 15 години в кома почина бизнесменът Манол Велев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads