Реклама / Ads
1| 4997 |26.01.2018 НОВИНИ

Николай Николов: Крайно неефективни са приетите вчера мерки за чистота на въздуха в София

.
Крайно неефективни са приетите вчера мерки за чистота на въздуха в София. Това заяви общинският съветник от БСП и член на Комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори Николай Николов.
 

"Докладът не е с превантивна цел. Това са оперативни мерки, които ще предприемат при наличие на проблем с чистотата на въздуха, коментира Николай Николов. - По време на заседанията на Комисията предложих всеки от 24-те района на София да има индивидуален план за справяне със замърсяването на въздуха, заместник-кметът Йоана Христова го отхвърли. Поисках увеличение на станциите. В момента те са само 5 на територията на целия град. При това не са поставени на места, където има очевиден проблем със замърсен въздух. Дори станцията от "Орлов мост" беше преместена в "Младост". На данните от съществуващите 5 станции аз не вярвам. Те показваха, че въздухът в София е чист в дните, в които с просто око се виждаше, че има смог и всички дишаме отрова. Моето предложение беше да има поне по една станция за измерване във всеки от районите в града ни, а в големите по територия и население като "Младост", "Люлин", "Панчарево" и "Нови Искър" да са и по повече. И това предложение беше отхвърлено".

 

Според Николай Николов схемата за прилагане на различните мерки срещу замърсения въздух е абсурдна. "По всичко личи, че ще се ограничават само до официалното призоваване чрез медиите гражданите на София да не използват автомобилите си и да се топлят на ток, вместо на твърдо гориво, коментира още той. - Ако изобщо някога се стигне до следващите мерки - безплатно паркиране в буферни зони, локални платна или десни ленти на булевардите и паркинги на метрото, за да бъде използван градският транспорт в центъра, трябва още на този етап да бъде включен и "зеленият билет". Така ще има допълнителен стимул гражданите да слязат от автомобилите си. А не това да е следващата мярка след още 48 часа. Ако пресметнем, в София замърсяване на въздуха трябва да има в продължение на 6 дни, за да започнат да прилагат мерки. Ако обаче след вторите 48 часа завали сняг или се появи вятър и разсее мръсотията, реално никакви мерки няма да бъдат взети. Освен призоваването на гражданите, което ще прави кметът. Това не са никакви мерки! Несериозно е! А за контрола за изпълнение на тези мерки - да не говорим. Изобщо не е ясно как ще бъде контролирано всичко това!".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4988 |26.01.2018 Николай Цонков поиска оставката на образователния министър . 0| 4497 |26.01.2018 Николай Николов: Само 0,2% от бюджета на София за спорт е срам за управляващите в СО . 0| 3925 |02.01.2018 В. Николов: Хората ще плащат по-скъпата вода до произнасянето на съда . 0| 3937 |24.12.2017 Психолог: Да не изпадаме в крайности по празниците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads