Реклама / Ads
29| 5682 |15.04.2011 НОВИНИ

Нинова: Дянков не знае какво говори

.
Корнелия Нинова
Червената депутатка Корнелия Нинова отправи остри критики към вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, настоявайки да получи информация относно изразходваните средства от фискалния резерв за периода юли 2009 - март 2011 година.
 

В питането си по време на парламентарния контрол Нинова посочи, че наследството, което е получило правителството на ГЕРБ, е 8,2 млрд. лева, а в момента то е 5 милиарда, като по неофициалн данни е паднало и под 5 млрд. лева.

За какво точно изхарчихте 4 млрд. лева за две години, попита Нинова, изтъквайки, че с парите, оставени от Тройната коалиция, правителството на ГЕРБ плаща пенсиите, магистралите и покрива харчовете за здраве.

В отговора си министър Дянков заяви, че нито една от цифрите, посочени от Нинова, не е вярна. Нашето правителство използва фискалния резерв единствено и само за финансиране в рамките на разчетите по закона за държавния бюджет.

Средствата от фискалния резерв служат за финансиране на социалните отговорности на държавата и приоритетните политики на правителството, добави той. Дянков изтъкна, че изпълнението на бюджет 2011 се развива в утвърдените от закона параметри.

Този отговор видимо не удовлетвори Корнелия Нинова, която поиска „да преведе" думите на вицепремиера. С резерва на предишното правителство финансирате бюджета. Обещахте два милиарда повече приходи в началото на мандата, не ги направихте, посочи Нинова.

Според нея единствената обективна причина за това е икономическата криза, но по-голяма причина са ударът, нанесен върху българския бизнес с неразплатените към него дължими суми, както и увеличаването на акцизите, което реално е довело до увеличаване на сивия сектор у нас.

Тя беше категорична, че министър Дянков не съумява да води политика по събиране на приходи, а покрива харчовете с парите от „лошото наследство" на Тройната коалиция. Моят извод е, че предишното правителство и Тройната коалиция продължават две години да издържат държавата, заяви Нинова.

Отговаряйки на червената депутатка на свой ред министър Дянков посочи, че за периода октомври 2008 - юли 2009 г. фискалният резерв е намалял с 4 400 000 лева, изтъквайки, че това не се е случвало никога в историята на България. Към 31.10.2008 той е бил над 12 милиарда лева, а в края на управлението на Тройната коалиция 7,7 милиарда лева, обясни вицепремиерът. Той добави, че предходното правителство не е предприело никакви действия за ограничаването на разходите в началото на 2009г. и е завещавало безпрецедентни 700 милиона лева допълнителни задължения.

Господин вицепремиер, просто не мога да повярвам на тези неща, които ги говорите тук без капка срам. Вие просто не знаете какво говорите, отговори от парламентарната трибуна Корнелия Нинова.

Силни критики Симеон Дянков получи и от бившия министър Петър Димитров, който зададе въпрос за влошаването на стопанската конюнктура в страната през март 2011г.

Той отбеляза, че общият показател на бизнес климата намалява с 4.1 пункта спрямо февруарското си равнище поради по-неблагоприятния в сравнение с предходния месец бизнес климат в промишлеността, строителството и услугите. Димитров цитира и данни от последните социологически проучвания, според които все повече българи определят икономическия си статус като влошаващ се.

Социалистите уточниха, че представените от тях данни, които дянков не приема за верни, са взети официалот от финансовото министерство. Разберете се с хората си, г-н министър, призова Петър Димитров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 5213 |11.04.2011 Енигма: Първанов поканил Яне; не казват за какво ще говорят . 4| 4881 |11.04.2011 Хилядарка за ЕГН на Дянков . 41| 5086 |10.04.2011 Б. Борисов: Нишката между Дянков и Трайков беше скъсана; сега сме единни . 24| 5755 |07.04.2011 Овчаров: Дянков събира сили да обясни за „Евро Плюс”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads