Реклама / Ads
6| 4150 |28.11.2017 НОВИНИ

Нинова иска лидерска среща за приватизацията

.
От утре всичко е бюджет за нас. Стартира второ четене на трите бюджета, заяви на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова.
 

По големия законопроект за бюджет сме направили 144 предложения между първо и второ четене. По законопроекта за държавното и обществено осигуряване сме направили 46 предложения и по законопроекта за бюджета на НЗОК, те са 17. Като това не са просто предложения за числа. Зад тях стои различната ни визия за България от тази на упрявляващите. Те предлагат повече пари в нереформирани системи, които ще изтекат без резултат. Философията на нашите предложения е повече пари в променени модели на здравеопазване, образование, данъчна система.  Надяваме се от утре да имаме състезание на идеи, а не наддаване на числа.

 

Втората тема – промяната в Конституцията. Както се знае, ГЕРБ събират подписи за промяна в Конституцията. Има предложение към нас. ДПС събират подписи за промяна в Конституцията. ГЕРБ са отказали предложението на ДПС, което е идентично с тяхното. ДПС не са подписали предложението на ГЕРБ. Обединени патриоти и ВОЛЯ ги няма никакви по тази тема. Това наддаване - кой пръв и колко подписи ще събере започва да изглежда несериозно.

 

Преходът. БСП е единствената партия, която на най-висшия си форум - Конгрес е давала оценка на прехода. Това се е случило на 8 май, 2016 г. Нито една от другите партии не е давала оценка на прехода. Ще прочета само изречението за приватизация - "широко рекламираната приватизация, вместо да даде по-високо качество на по-ниска цена, единственото основание в полза на раздържавяването, се изроди в безогледно разграбване и източване на създаденото при социализма национално богатство". Но в този документ ние говорим не само за приватизацията, а и за другите сфери на обществения живот, в които се е случило такова разграбване. Ето защо, и във връзка с решението на НС на БСП, предлагам лидерска среща между председателите на всички парламентарно представени партии. Ще помоля да бъде веднага след бюджета, като кабинетите ни стиковат времето, така че да е удобно за всички. Целта на тази среща е да потърсим съгласие за ревизията на прехода. Да не бъде това еднократен акт и ПР кампания, да не допуснем да излъжем очакванията на хората, че ще има възмездие и справедливост, а накрая да не се получи нищо. Да намерим най-верните законодателни решения и всички да се подпишем под общо предложение. На срещата ще предложа обемът на ревизията да бъде разширен - с масовата приватизация, концесии, реституция, обществени поръчки и ролята на силовите групировки през годините на прехода. Ако ще го правим, нека да бъде политически отговорно. Да обхванем целия преход, да се подпишем заедно всички и да го правим само с мисълта, че трябва да отговорим на очакванията на хората за справедливост и възмездие.

 

За вота на недоверие. Веднага след бюджета, ще поканя ДПС на разговори на втора среща. Първата беше работна. На втората ще помоля г-н Мустафа Карадайъ да дойде и срещата да бъде с наше участие, на председателите. Според нас трябва да се уточнят две неща – времето, в което внасяме вота на недоверие и за корупция - в кои сфери го внасяме. За нас друга тема, освен корупция, не стои като вот на недоверие. Имаме решение на Конгреса си и от това няма отстъпление. Трябва да конкретизираме в кои сфери, защото не може да се говори общо, а с конкретни факти и доказателства.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4328 |27.11.2017 Десните партии искат от Петкова доклада за АЕЦ ”Белене” . 0| 4569 |27.11.2017 Експерти: Декларацията на ГЕРБ обслужва и Корнелия Нинова . 2| 4205 |27.11.2017 Борисов и Нинова не се явиха в съда . 0| 4230 |27.11.2017 ЕК иска единен социалноосигурителен номер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads