Реклама / Ads
5| 5375 |07.08.2015 НОВИНИ

Нинова се премени с граовска носия на събора в Копривщица

.
Зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова и депутатът от левицата Валери Жаблянов уважиха с присъствието си XI Национален събор на българското народно творчество в Копривщица, провеждащ се под надслов „50 години България пее в Копривщица“. Поздравителен адрес до участниците в събитието бе изпратен от председателя на НС на БСП Михаил Миков.
 

„Много истинско, много вълнуващо и много българско, най-прекрасният повод за единение на народа ни – традицията и уважението към българския фолклор“, заяви зам.-председателят на групата на левицата в НС Корнелия Нинова. Единствена тя от официалните гости бе облякла традиционна граовска носия. Присъстващите творци, а и дошлите да се порадват на автентичната българска музика и култура, приветстваха това нейно действие и изразиха своето уважение и топли чувства. По думите й тази традиция крепи и повдига духа ни, тя възпитава и децата ни в уважение към българщината. „Нека да съхраним и предаваме във времето този горд български дух и самочувствието, че и ние сме дали нещо на света“, призова Нинова.

 

„Българската държава и българският фолклор са неразривно свързани. Именно държавата трябва да се грижи за запазването на културното ни наследство“, заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Валери Жаблянов при разговорите си със събралите се от цялата страна хора. Той подчерта, че това означава подпомагане на читалищата, които са  в основата на голяма част от представените творци. „Възпитаването на децата ни в любов към българското трябва да е основна наша цел. Тази традиция не само трябва да се продължава, а трябва да се вгради в европейската традиция,  включително и с финансиране“, категоричен бе Жаблянов.

 

През двата почивни дни съборът ще продължи с изпълнения на представители на останалата част от страната. Организаторите обявиха, че вече са направени първите стъпки за включването на събора в добрите практики на ЮНЕСКО, в сферата на нематериалното културно наследство. На събитието специален гост бе генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4813 |21.07.2015 Нинова: Министър Иванов спекулира с подкрепата за съдебната реформа . 0| 6241 |16.07.2015 Нинова: Повече яснота за парите на хората в пенсионните фондове . 0| 4217 |13.07.2015 Корнелия Нинова: Проблемите на държавата ни не са етнически, а социални и икономически . 0| 8341 |12.07.2015 Нинова: Веригите правят оборот 8 млрд., а декларират загуба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads