Реклама / Ads
4| 3834 |02.06.2023 НОВИНИ

Всички се изпокараха в зала заради промените в Закона за съдебната власт

.
Дебатите върху промените в Закона за съдебната власт вдигнаха градуса на напрежението в пленарна зала. Корнелия Нинова се скара на “Продължаваме Промяната” - “Демократична България” по време на дебатите върху законопроекта за промени в Закона за съдебната власт. Лидерката на левицата се ядоса, че “ново мнозинство” между ГЕРБ и “Възраждане” преправя съдебната реформа и се скара на ПП-ДБ, че не са излезли да кажат нищо на трибуната. Радостин Василев заговори за ”ортака от ”Осемте джуджета” Борислав Сарафов”.
 

"Някои от вас знае ли какво гласува в момента? Някой знае ли какво става в залата? Суетите се на първи ред, връщате гласувания... Господин Борисов, гледате в другата посока. Можете ли да ни обясните каква съдебна реформа правите в момента? Това е един от най-важните въпроси - текстове, които сте отхвърлили в правна комисия, днес спешно вкарвате. Никой не знае какво гласува в момента. Така ли се прави съдебна реформа? Ясно е за какво и на децата. Виждам, че от ПП ме подкрепят, дори само с жестове и кимане на глави. Госпожо Йорданова, вие правихте цялата тази работа, станете и кажете нещо. Какво е това в момента? Редакционни и технически поправки пренаписват целия закон. Авторите от ПП-ДБ гласуват против. Ново мнозинство между "Възраждане" и ГЕРБ пренаписват цялата реформа. Станете и го кажете", ядоса се Корнелия Нинова от БСП.

 

След нея се изказа остро и отцепилия се депутат от ПП Радостин Василев. Той е недоволен, че във времена на война в съдебната система се дават повече правомощия на “ортака на “Осемте джуджета” Борислав Боби Сарафов”, който по думите му ще получи по-големи правомощия и независимост в защитата на Бойко Борисов. 

 

“Народното събрание се о*ра и с НПК, и със ЗСВ. От една добра идея борбата на ПП и ДБ отиде в кофата. Този закон ще се ползва за защитата на Борисов от наказателно преследване. ПП стана патерица на ГЕРБ”, заяви остро Радостин Василев. 

 

"Налага се да се обърна към колегите от ГЕРБ, "Възраждане", ДПС и ИТН. Колеги, така не се прави. Между първо и второ четене променяме принципно два важни момента в ЗСВ. Организационната структура на националното следствие и производството за дисциплинарна отговорност на съдиите, прокурорите и следователитге, след като сме го отхвърлили на първо четене. Между първо и второ четене пренаписваме две важни части от Закона за съдебна власт. Мислите ли, че утвърждаваме съдийската независимост и професионалната самостоятелност на прокурорите и следователите? Не мисля. Даваме ли добър сигнал към обществото този парламент как мисли да работи? Не мисля. Гласувахме против предложението да бъдат разглеждани тези предложения между първо и второ четене. Моля, нито един колега от тази зала, нито един депутат, да не ни слага думи в устата или дейстивя, които не сме извършили. Времето ще покаже какви плодове ще даде това, което правите. Не съм оптимист", заяви Надежда Йорданова от ДБ.

 

Реакция последва и от "Има такъв народ". Станислав Балабанов посочи, че Надежда Йорданова се е изказала "пламенно", но половината група липсва от залата.

 

"Къде са ви другите колеги? Ако бяха в зала, тези предложения нямаше да минат. На правна комисия не са обсъждани тези предложения. Обсъждани са с Делян Пеевски и Бойко Борисов в някоя стая, за да ви е удобен този закон за съдебната власт. Вие го допускате с вашата уйдурма с ГЕРБ", заяви остро Балабанов.

 

Без коментар не мина и Десислава Атанасова от Борисовата партия.

 

Тя помоли Йорданова от ДБ и Балабанов от ИТН "да не говорят от името на ПГ на ГЕРБ как ще гласуват текстовете".

 

"Моля, говорете от името на вашите парламентарни групи. Доскоро бяхте в коалиция - ПП-ДБ и ИТН. Може би знаете детайли от тази коалиция и кой как осъществява съдебната реформа", заяви Атанасова.

 

"Госпожо Йорданова, действително вие гласувате с "въздържали се" и "против", но вие водите преговори с ГЕРБ за коалиционно правителство. В същото време си осигуряват мнозинство извън вас. С плаващи мнозинства ще работи този парламент, ясно е. Изглеждате като глупаци, които станаха патерици на ГЕРБ и те ще ги правят на маймуни", реагира Радостин Василев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5888 |02.06.2023 Съдия Нели Куцкова за отстраняването на Гешев: Дали сме способни да унищожим всички глави на Хидрата? . 2| 4065 |02.06.2023 Ивайла Бакалова: Казала съм достатъчно по „Барселонагейт“ като свидетел . 21| 4039 |01.06.2023 Плюнките в лицата на депутати са плюнки в лицата на всички ни. Деца, не правете като тези чичковци . 31| 11822 |31.05.2023 Светослав Малинов: Всички посолства са изпратили до държавите си нота, че Радев саботира редовното правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads