Реклама / Ads
2| 9818 |08.08.2016 НОВИНИ

Ноев: Армията ни е като след Ньой заради генерали като Румен Радев

.
Бойко Ноев
Сравненията с Ньойския договор в рапорта за напускане на командващия на ВВС ген. Румен Радев са некоректни. Проблемът на въоръжените ни сили не е, че наши партньори от НАТО ще им помагат, а че са в изключително лошо състояние, коментира по БТВ бившият военен министър Бойко Ноев.
 

По думите му за състоянието на армията виновни са именно генерали като Румен Радев и началника на отбраната Константин Попов. Военновъздушните сили, от чиито среди идват те, са похарчили 1 млрд. лв. през последните години „на пусто”, заяви ексминистърът.

 

Честно щеше да бъде ген. Радев да излезе от армията и да каже „Искам да се заема с политика”. Никой нямаше да го упрекне, ако беше държал на своята оставка”, допълни Ноев, като визира първата оставка на командващия през миналата есен. Тя беше оттеглена след разговор между Радев и премиера, в резултат на който парите за авиацията са скочили рязко.

 

Бившият министър посочи, че това става, докато сухопътните войски продължават да имат своите нужди, а в следващите години ще се дават стотици милиони за двойно повече нови изтребители от първоначално планираното, както и за кораби, чиято необходимост е спорна.

 

„Ген. Радев, едно е да летиш в небето и да правиш лупинги, да си най-добрият летец. Друго е да си добър и честен политик”, каза Бойко Ноев и не пропусна да припомни, че на авиошоу преди няколко години ген. Радев е направил изключително сложна фигура от висшия пилотаж над гъсто населени райони на София – едно твърде рисково, по думите му, решение.


„Турция е на кръстопът. Текат едни дълбочинни процеси и не се знае накъде ще тръгнат”, коментира Ноев. Той отбеляза, че „Турция никога не е била демократична страна”, а „Ердоган е емоционален, непредвидим човек”. Според бившия министър, нестабилността по южната ни граница е нещо опасно, защото е възможно да се пренесе у нас. Поради тази причина и той коментира, че не е загрижен толкова за днешната среща между Владимир Путин и Реджеп Ердоган, колкото за предстоящата такава на Бойко Борисов с турския президент.

 

Проблемът не са бежанците. Проблемите са много по-дълбоки. Важно е какво ще се договори – Ердоган може да поиска много неща, техният посланик се държи като генерал-губернатор. България трябва достойно и с уважение към Турция и към Русия да защитава своите интереси”, заяви Ноев.Той подчерта, че разговорите не трябва да бъдат строго двустранни: „България трябва да остане граница между Турция и ЕС, а не сива зона.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5049 |04.08.2016 Сменят Стефан Тафров като посланик в ООН . 0| 4410 |04.08.2016 Социолог: Ген. Радев се разглежда като кандидатура на Първанов . 0| 5132 |04.08.2016 Задържаха автокрадците Капитана и Горнобанския докато задигат ”Опел корса” . 5| 19884 |03.08.2016 Ген. Стефанов: Борисов го е страх от армията и ген. Радев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads