Реклама / Ads
0| 5493 |04.05.2010 НОВИНИ

Нов метод на оценяване осигурява място в престижно школо

.
Тази година от образователното министерство очакват по-голям брой кандидати за елитните училища, заради новия начин на препитване, осигуряващ място в престижно школо. За първи път изпитът за външно оценяване се слива с кандидат-гимназиалния.
 

По предварителна информация на образователното ведомството броят на местата в елитните гимназии с изпит след 7 клас отново е по-голям от броя на кандидатстващите. За учебната 2010/2011 г. са осигурени 32 303 места в 666 профилирани и 527 професионални паралелки, а полагащите изпит ученици по традиция се движат около 28 хиляди.
.
Вече са ясни и параметрите, по които ще бъдат оценявани кандидат-гимназистите. Тестът по български език и литература и по математика ще се проведе в два модула. Първият е тестов – оценката там се явява текуща за срока и не е от голямо значение. Тестът ще бъде с трудността на обикновено контролно, времето за него е 60 минути. Максималният резултат, който може да се постигне, е 65 точки и се равняват на отлична оценка.

По думите на зам.-министъра с ресор “Средно образование” Милка Коджабашиева явяването на изпит за външно оценяване е по желание – който не се яви просто си остава без оценка. За кандидат-гимназистите с амбиции обаче неявяването на изпит за външно оценяване е немислимо.

Входът към елитните училища е вторият модул на препитването. Времето, дадено за решаването му, е 90 мин. По български език и литература ще се прави преразказ на непознат тест с дидактическа задача. По математика ще има още пет задачи – три затворени (учениците трябва да избират между 4 предложени отговора) и две отворени – сами трябва да стигнат до решението.

Максималният сбор от точки за първата и втората част от изпита е 100. Тепърва се обсъжда на каква оценка ще съответстват 65-те точки от първия модул и дали това ще означава, че ако дете го е решило без грешка и получи шестица, но не работи по втория модул ще се окаже с тройка – оценка, която все пак може да му осигури класиране, макар и по-назад в профилираните и професионални паралелки. Целта на ученик, стремящ се за влизане в гимназия след 7 клас, не е да изкара тройка, обясни зам.-министър Коджабашиева.

Тази година изпитите са изтеглени по-рано и няма да се проведат както досега през юни. На 27 май, четвъртък, е изпитът по български език и литература, на 31 май, понеделник – по математика. Тези дни ще са неучебни за всички от 2 до 11 клас, без седмокласниците, разбира се.

Учители вече изказаха опасения, че може би няма да смогнат да могат да направят преговор върху преподаваното през годината, дори и че няма да успеят да предадат целия материал От МОМН обаче са убедени, че проблем няма. Все пак, за да се избегнат колизии, до 10 май просветното министерство ще събира информация от преподавателите по български език и математика на всички паралелки в седми клас за това докъде са стигнали с учебния материал. Въз основа на получените данни ще се направи подбор на изпитните варианти, за да не се падат въпроси или задачи, които не са изучавани.

Изпитите ще се провеждат в училищата, където децата учат. Квесторите не бива да са преподаватели по тези предмети, дори да нямат подобна втора специалност или допълнителна квалификация в дипломите си. В малките населени места, където има само едно училище и има опасност да се наруши това изискване, ще бъдат командировани даскали от школа от най-близките населени места.

Първи на изпит за външно оценяване ще се явят на четвъртокласниците. На 10 май е препитването по български език и литература, на 11 май – по математика, на 12 май – “Човек и природа”, на 13 май – “Човек и общество” .

Датите за 5 и 6 клас - български език и литература - 3 юни, математика - 4 юни, “Човек и природа” - 7 юни, “История и цивилизация” - 8 юни, география и икономика - 9 юни и чужд език - 10 юни. Графикът за външното оценяване в седми клас - български език и литература - 27 май, чужд език - 28 май, математика - 31 май, Обществени науки, гражданско образование и религия - 1 юни и природни науки и екология - 2 юни.

69 743 са заявленията, подадени за първата задължителна матура по БЕЛ. 73 360 ще се явят на втория държавен зрелостен изпит. Разминаването е заради неуспешно положени изпити в предишни години. Матурата по БЕЛ ще се проведе на 14 май, на 17-ти е вторият зрелостен изпит. Зрелостните изпити по желание са фиксиране в периода 18 -26 май. На най-голям интерес се радва предметът география и икономика – почти половината 33 846 гимназисти са пожелали тази матура. По-нататък в класацията са биология, английски език и математика.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 5000 |29.03.2010 Първанов: Имам си работно място, няма да ходя в парламента . 14| 4689 |13.02.2010 МВР: Не е мястото на секртената информация в басейн . 4| 6342 |03.02.2010 В. Симеонов: Има парична схема за осигуряване лоялност на депутати . 7| 7436 |14.01.2010 НАП въведе нова декларация за здравно осигуряване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads