Сряда, 18 Октомври 2017, 19:50
Frognews
0| 3413 |06.08.2016

С нов център пазим морето си от нефтени разливи

.
Център за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона официално бе открит във Варна, съобщават от Министерство на околната среда и водите (МОСВ). Центърът ще работи по интегриране на информацията за състоянието на морските води. Това ще става като се развива уникално в европейски и регионален мащаб звено за борба с нефтените разливи.
Капацитетът и усилията на отговорните ведомства ще бъдат обвинени в комплекса за мониторинг, прогнозиране и противодействие на нефтени разливи. Ще се работи и по интегрирането на подготовката, мониторинга и реакцията при различни показатели на крайбрежните води. Центърът ще извършва реално наблюдение с виртуална визуализация, уточняват от екоминистерството.

Центърът е на стойност 1,15 млн. евро и е ситуиран във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Финансирането е осигурено от МОСВ в рамките на Програма BG02 по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Партньори по изпълнението му са Басейновата дирекция „Черноморски район“, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и Областната управа в морската столица.

Комплексът е открит от премиера Бойко Борисов, екоминистъра Ивелина Василева и военния министър Николай Ненчев.На церемонията Василева заяви, че центърът е уникален. По думите й той обединява цялата налична информация на ресорните институции. С изградената система щели да се подпомагат не само оперативните дейности, но и научната работа. Ивелина Василева анонсира, че предстои оглавяваното от нея ведомство да стартира и друг голям проект. Той е за картиране и проучване на защитени зони в Черно море. В този проект ще се използват резултатите от работата на открития днес център.

От МОСВ допълват, че основната цел на проекта „Интегрирана информационна система за поддръжка  управлението на бреговата зона“ е създаването на обединена информационна система за добиване, обработване и анализ на различни видове информация. Целта е да се повиши ефективността при управлението на българските крайбрежни зони.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Предвиждат да се плаща по-малко за първите три дни болнични 0| 340 |18.10.2017 . Няма пари ли? Вдигнаха заплатите на зам.-министрите и началниците на кабинети 0| 536 |18.10.2017 . ”Ислямска държава” заплаши с терор Световното по футбол в Русия 0| 520 |18.10.2017 . Ст. Делийски за Фрог: ДПС очаква нещо от Борисов 0| 715 |18.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах