Реклама / Ads
0| 3024 |15.04.2023 НОВИНИ

Нова онлайн измама: Двама българи са обвинени в машинации за милиони в Германия

.
Двама българи са обвинени в машинации за милиони в Германия Източник: БГНЕС
Двама румънци и трима българи са задържани по подозрения в мащабна онлайн измама на стойност над 89 милиона евро, съобщи Дойче веле, позовавайки се на прокуратурата в Гьотинген, Долна Саксония. И за петимата е била издадена международна заповед за арест.
 

Двамата задържани в Румъния вече са предадени на Германия, където да им бъдат повдигнати обвинения.

 

Очаква се и тримата българи също да бъдат изпратени във Федералната република. Според Марио Краузе от полицията в Брауншвайг, който ръководи разследването за киберпрестъпления, става въпрос за "водещи организатори" на измамата.

 

Обвинените са на възраст между 29 и 51 години и са били задържани в края на март.

 

Как е функционирала схемата?

 

Разследването на схемата е започнала преди две години. През 2021 година в България е бил претърсен колцентър, казва Клаузе пред АРД. Миналия месец са последвали претърсвания в България, Румъния, Грузия и Израел - както на колцентрове, така и на телефони, компютри и други средства за пренос на информация.

 

Властите са установили, че чрез мними реклами потребители в интернет са били привличани към платформи, изградени от измамниците. На тях били рекламирани методи, които уж водели до бързо забогатяване чрез инвестиции в криптовалути. След като жертвите се регистрирали в платформата, им се обаждали от колцентровете и ги убеждавали да инвестират пари. На страницата на самия сайт изглеждало сякаш инвестираните средства растат.

 

Жертвите са над 33 хиляди

 

Пострадалите са загубили над един милион долара, казват от прокуратурата в Гьотинген. Събраните данни били предадени и на други престъпни групи, които също са злоупотребявали, смятат разследващите. Според тях жертвите на измамата са над 33 хиляди, 5500 от тях - от Германия.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3814 |15.04.2023 Илон Мъск основа компания за изкуствен интелект . 0| 2672 |13.04.2023 Млад мъж от военна база е в основата на изтеклите US документи . 1| 3141 |12.04.2023 Саша Безуханова очерта мерки за справяне с енергийната бедност . 4| 2584 |12.04.2023 183 ученици от Украйна в български училища получават допълнителни онлайн уроци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads