Реклама / Ads
35| 5498 |05.02.2011 НОВИНИ

Нова сила едва събра сили, но поиска Ал. Петров за президент

.
Антон Сираков, лидер на Нова сила
Протестно събрание, организирано от партия Нова Сила, събираше сили в НДК, но се явиха едва 1000 души. Организаторите обясниха, че събранието е насочено срещу некомпетентното и разрушително управлениена ГЕРБ, срещу цинизма на управляващите, страстта им към колекциониране на апартаменти и безогледното използване на СРС-та.
 

В Националния дворец на културата се явиха около 1 000 души, като не се изпълниха очакванията на организаторите за 4 000 присъстващи.

Антон Сираков обяви, че Нова сила ще подкрепи кандидатурата на Алексей Петров за президент на България. Това е нашият кандидат за президент, защото смятаме, че ще постъпва през целия си мандат така, както много бегло се опита да го върши Георги Първанов в последните месеци на мандата си - да отправя послания, обясни лидерът на партията. Сираков подчерта, че това, че хора като Бойко Борисов не разбират функцията на държавния глава си е за тяхна сметка и допълни - за съжаление и за наша сметка, защото ги търпим.

Той посочи, че не трябва да се забравя, че решението за кандидатиране за президент принадлежи на самия Алексей Петров. Ако бившият съветник на ДАНС не се кандидатира, Нова сила ще мисли за друга кандидатура, която да подкрепи или евентуално ще издигне собствен кандидат.

Сираков обясни, че движението му е дясноцентристка партия и допълни, че за разлика от Бойко Борисов, разбират какво значи това.

На въпрос с кои партии може да се коалират, Сираков заяви, че категорично не може да работи с ГЕРБ, тъй като сега управляващите са доказали, че не могат да направят нищо добро. Нова сила не може да подкрепи и Синята коалиция, защото както обясни Сираков, десни партии реално в България няма.

Не можем да работим с БСП, защото не е конституционна. Не можем да работим със семейно-кланови организации като Атака, която изобщо не е партия, изтъкна бившият съратник на Волен Сидеров. Той не изключи възможността за коалиция с БПС за местните избори, на които може да се издигне обща кандидатура. Не се изключва възможността за съвместна работа и с РЗС.

Йордан Йорданов заяви от своя страна, че Нова сила еалтернативата на управляващите. Няма незаменими партии и управляващи, убеден е още той.
От партията поискаха промяна в избирателния закон, чрез която да бъде въведено задължителното гласуване. Освен това от Нова сила настояват за въвеждане на смесена мажоритарно-пропорционална система, както и намаляване на броя на депутатите от 240 на 180.

От движението се обявиха още за налагане на минимален данък добавена стойност за хляб, енергоносители, детски храни и стоки от първа необходимост. Сред останалите искания са пенсия, не по-малка от 90% от минималната работна заплата, държавна подкрепа за селското стопанство, държавно образование и здравеопазване, държавен контрол на електроизточниците.

Необходими са реформи с точни и ясни цели в армията, МВР, съдебната система и националната сигурност. Управлението на страната ни трябва да се ръководи от личности и професионалисти, които са неопетнени досега, заяви д-р Венелин Новаков от национална инициатива Солидарност.

Той подчерта, че е необходимо инвестиране в туризма, значими исторически обекти и екологични системи. По думите на Новаков не може да се продължава повече така, защотоБългария е застрашена. Той посочи, че в България имаужасяващ демографски срив.

На събитието присъстваха хора от Нови Искър, Русе, Варна, Хасково, Стара Загора.

Стана още ясно, че след закритото събрание в НДК симпатизантите на партията ще се отправят към МВР, тъй като според Сираков държавата се ръководи от там, а парламентът прави послушно това, което му наредят от ДАНС. По думите на лидера на Нова сила ДАНС може да е Агенция за национална сигурност, но не е ясно чии национални интереси защитава.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 47| 4933 |26.12.2010 “Българската Коледа” събра над 1 млн. лв. . 1| 6082 |29.11.2010 Всички жертви на „Наглите” се събраха в съда . 7| 5127 |26.11.2010 СБЖ свика спешно събрание за имотите си . 4| 5601 |27.04.2010 „Да накажем убийците на Дани” събра 13 000 във Facebook

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads