Реклама / Ads
0| 4408 |31.12.2018 НОВИНИ

В Нова Зеландия, Австралия и Азия вече е 2019

.
Зарята в Сидни продължи 12 минути. Източник: БГНЕС
2019-та година пристигна в Нова Зеландия и Австралия. Хиляди се събраха на пристанището в Сидни, за да наблюдават в продължение на 12 минути традиционните фойерверки, с които градът е известен в цял свят.
 

Зарята в Сидни започна с експлозия в бяло, която освети небето в полунощ. Само от моста на пристанището бяха изстреляни над 25 000 цветни фойерверки. За зрелищното шоу бяха похарчени шест милиона австралийски долара, което се равнява на 4,2 милиона щатски долара. Зарята продължи 12 минути.

 

За първи път бяха добавени нови цветове - лайм и праскова. Формите бяха разнообразни - сърца, цветя, чадъри, смайли, пулсиращи миди в червено, зелено, оранжево и лимоновожълто. Шоуто беше съпроводено от музика, с която беше почетена паметта на Кралицата на соул музиката Арета Франклин, починала през 2018 година.

 

В Мелбърн бяха изстреляни 14 тона фойерверки в различни форми, включително и на дракони. В Бризбейн празничната заря гледаха 85 000 души.

 

Нова година посрещна и Нова Зеландия. В Окланд десетки хиляди се събраха около кулата Скай тауър, за да гледат зарята над нея в полунощ, съобщава БНТ.

 

Тихоокеанската островна държава Кирибати беше сред първите, посрещнали Нова година. При тях празникът беше скромен, след като по-голямата част от 2018 г. жителите на Кирибати посветиха на борбата с промените в климата. Голяма част от сушата на атола, който преминава през три времеви зони, е под морското равнище. Затова в крайбрежните селища често има наводнения. В столицата Тарава имаше църковни служби и предимно тихи частни празненства.

 

В Китай Нова година не се празнува толкова мащабно, защото китайците празнуват най-вече лунната нова година през февруари. Но в Пекин имаше галапарти за ВИП гости на мястото, на което бяха церемонните за олимпийските игри през 2008 г. В Шахнай пък за реда се грижеше допълнително полиция, защото там през 2014 г. при блъсканица по време на новогодишно тържество загинаха 36 души. В Хонконг хиляди изгледаха 10-минутно шоу с фойерверки на пристанището Виктория.


В Южна Корея хиляди хора изпълниха улиците на Сеул за традиционната церемония по биене на древната голяма камбана Босингак в райна на кметството. Церемонията е за късмет и благополучие през новата година.


В Северна Корея вниманието е насочено върху речта, която по-късно днес ще произнесе Ким Чен-ун, в която той ще очертае приоритетите на страна за новата година.
В Тайланд освен с фойерверки новата година беше отпразнувана с ритуал в храма Такиен в предградие на Банкок, където хората лягат в ковчези и се вярва, че ритуалът символизира смъртта и прераждането и отървава хората от лошия късмет, като им позволява да се "родят" за ново начало през новата година.


Във Филипините десетки пострадаха при боравенето с фойеверки в ноговодишната нощ.
В Джакарка в Индонизия стотици двойки участваха по повод Нова година в голяма колективна сватба, но в провинция Бантен, засегната неотдавна от катастрофално цунами нямаше тържества в знак на почит към паметта на жертвите на стихията.
В Япония в ногодишната нощ в Сайтама, северно от Токио, много хора се стекоха, за да проследят мача-спектакъл между американския боксьор Флойд Мейуедър и младия японски шампион по кикбокс Теншин Насукава. Американецът победи японеца и после сподели, че добре се е забавлявал.


В Токио обаче новогодишната нощ беше белязана от трагедия. Кола прегази група пешеходци в района на гара Харадзюку, предаде ТАСС. От пострадалите най-малко осем души, шестима са в тежко състояние. Улицата, на която е станал инцидентът, е била пешеходна, но коли са можели да минават със специално разрешение на властите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4228 |31.12.2018 Патриарх Неофит: Навлизаме в Новата година с надежда за възход . 2| 4385 |31.12.2018 Най-много българи ще посрещнат Новата година у дома . 0| 4222 |31.12.2018 Вижте как ще посрещнат Нова година в Антарктида . 0| 4638 |28.12.2018 Пускат в обръщение нова столевка с модерни защити

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads