Реклама / Ads
0| 4943 |17.05.2018 НОВИНИ

Новият каталунски премиер не се закле в испанската конституция

.
Новият лидер на испанската автономна област Каталуния - ревностният сепаратист Ким Тора, днес встъпи в длъжност в Барселона без да се закълне във вярност на испанската конституция, а само във ”волята на каталунския народ”, предадоха световните агенции.
 
На официалната церемония нямаше нито един представител на централното правителство, нито испанско знаме, свидетелство за силното напрежение между Барселона и Мадрид.

Член на твърдото крило на движение за независимост, Тора беше избран в понеделник за премиер на Каталуния от регионалния парламент и веднага обеща да "изгради независима държава".

55-годишен редактор, който е новак в политиката, не обеща нито да уважава испанската конституция, нито крал Фелипе Шести, нито статута на Каталуния, който определя правомощията на този автономен регион.

Подобно на предшественика си Карлес Пучдемон през януари 2016 г., той обеща само да "изпълнява честно задълженията си на президент на Женералитата (каталунското правителство), оставайки верен на волята на народа, представляван от парламента на Каталуния".

Консервативното правителство на Мариано Рахой реши да не изпраща представител на тази церемония. В комюнике то посочи, че регионалната изпълнителна власт се е опитала да наложи равнище на правителствената делегация, което не беше прието".

Североизточният испански регион със 7,5 млн. жители е без лидер от 7 месеца. Каталуния беше поставена под прякото управление на Мадрид след неуспешния опит за обявяване на "каталунска република" в Барселона на 27 октомври.

Церемонията се състоя в рамките на няколко минути в спомагателна зала на двореца, където заседаваше регионалното правителство. Тора не получи символичния медальон, украсен с каталунски флаг, даван традиционно на предшествениците му. Новият премиер носеше жълта лентичка на ревера си, символизираща подкрепата му за сепаратистките лидери, които са в испански затвори заради участието си в обявения за незаконен миналогодишен референдум и незаконната декларация за независимост.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4494 |17.05.2018 Станишев: Левите премиери в региона пишат новата история на разширяването на ЕС към Западните Балкани . 25| 9890 |12.05.2018 Премиерът Борисов за фалшивите новини, оставката, медиите и думите на Макрон . 0| 4573 |09.05.2018 Сръбският президент Вучич и израелският премиер Нетаняху гости на Червения площад . 4| 4768 |04.05.2018 Премиерът отчита: Срам го е за Истанбулската конвенция, гордее се с външния дълг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads