Реклама / Ads
18| 3987 |12.12.2021 НОВИНИ

Новият председател на КС: Гражданите усещат липсата на защитата от Конституционния съд

.
Павлина Панова Източник: стопкадър, Нова телевизия
В момента имаме сериозен дефицит на доверието в Конституцията на гражданите. За тях тя продължава да бъде един луксозен документ, поставен някъде високо в лавиците на библиотеките на всички, които работят с нея. Но тя не се чувства като едно действащо право. Смятам, че гражданите усещат липсата на защитата от Конституционния съд. Това коментира в първото си телевизионно интервю новият председател на КС Павлина Панова.
 

„Всъщност те, макар и непряко, имат достъп до Конституционния съд. Въпреки това прекият достъп на гражданина до Конституционния съд не е гарантиран. Смятам, че ще се върви в такава посока или поне в посока Конституционният съд да бъде много по-отворен за гражданите. Смятам, че добре да се мисли предварително как точно да се създаде този механизъм за защита правата на гражданите. Трябва да се пипа изключително  прецизно Конституцията в това отношение. Трябва да се извършват проучвания и не бива да се вадят политически интереси от това. Смятам, че като цяло политиците имат интерес от тази индивидуална конституционна жалба, защото по този начин те ще гарантират в по-голяма степен правата на гражданите, но не бива да подхождат прибързано и популистки към това“, обясни тя пред Нова телевизия.

 

„Сега сме в ситуацията, в който всеки съд в България може да се обърне до Съда на Европейския съюз, но не всеки съд може да се обърне до Конституционния съд на собствената си държава. Считам, че това също е изключително добро поле за изява на интересите за защита правата на гражданите. Така че - да, аз съм „за” отваряне на съда, за възможността за по-бърз и лек достъп на гражданите до него. Не считам, че индивидуалната конституционна жалба е панацеята за това. И е добре политиците, в това число и президентът, когато предлагат своите промени, добре да обсъдят всички  възможни канали, по които може гражданинът да има защита на основните си права до Конституционния съд“, добави Панова.

 

Нова Конституция

 

Новият шеф на КС е застъпник на идеята, че Конституцията от 1991 година е напълно адекватна и към днешната ситуация.

 

„Това е млада Конституция, тя е само на 30 години. Тя е основен закон, тя не е редови закон, който може да се променя често. Макар че и промяната на законите не е добро явление, защото трябва да създават чувството за стабилност на гражданите. Така че приемането на нова Конституция според мен е прекалено прибързано към днешния момент. Да, вероятно могат да бъдат направени някои промени, но те трябва да се правят с изключителна задълбоченост и мъдрост. А изявлението, че някой подготвя изцяло нова Конституция, видяхме, че претърпя крах само преди известно време. Така че действително, ако се тръгва към нова Конституция, трябва да се тръгва с цялата отговорност за това да бъде променен изцяло нов приет основен закон на държавата“, смята тя.

 

Конституционният съд па политическа употреба

 

„По някой път прозират политически интереси в сезирането на Конституционния съд, най-вече тогава, когато сезирането идва от депутати, от представители в парламента. Считам, че Конституционният съд е доказал до момента в своите произнасяния, че не се води от никаква политическа конюнктура, че той защитава правото такова, каквото то е закрепено в Конституцията и пази Конституцията. Вероятно някои политически сили по различни канали ще опитат по някои път да постигнат определен резултат чрез Конституционния съд. Наше задължение и моя отговорност е да опазим Съда точно от такива политически опити за влияние“, коментира председателят на КС.

 

Зеленият сертификат

 

„Нямаме сигнали към момента да се зададе такъв въпрос до Конституционния съд, дали зеленият сертификат, който се изисква според разпоредбите на Здравно министерство, нарушава човешките права, макар че някои представители на политическите партии в парламента сериозно го отричат като съществуващ факт в нашето законодателство. И в крайна сметка засягащ определени права на гражданите. Трябва да се знае обаче, че в ситуации, в които се поставя на карта живота и здравето на гражданите, поради такава ситуация - пандемична, в каквато се намираме в момента, дава възможност, с изискването, разбира се, за пропорционално ограничаване на правата, тези права да бъдат ограничавани. Така че, пак казвам - изключително е важно с какви мотиви ще бъде поискано евентуално такова оспорване на тези зелени сертификати, но трябва да се знае, че в такива ситуации някои права могат да бъдат ограничавани в името на живота и здравето на гражданите“, поясни Павлина Панова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 3981 |11.12.2021 Служебният военен министър ще е новият ни посланик в САЩ . 3| 3053 |10.12.2021 Цветелина Пенкова е заместник - председател на делегацията за връзки с Обединеното кралство в Европейския парламент. . 15| 11319 |08.12.2021 Бръсне ли някой гражданите за слива? Просто питам . 0| 3315 |07.12.2021 Първи председателски съвет в 47-ото НС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads