Реклама / Ads
5| 3399 |30.06.2021 НОВИНИ

Новият шеф на АПИ: Няма достатъчно пари за ремонти

.
Източник: БГНЕС
За съжаление няма достатъчно пари за ремонти. Това заяви категорично председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ Апостол Минчев в ефира на БНТ. Според него средствата, които се заделят за пътища – за ремонти и ново строителство – са крайно недостатъчни.

„Това, което се заделя за пътища в последните 15 години е в пъти по-малко от необходимите средства“, посочи Минчев. По думите му за пътищата може да се направи много за в бъдеще, но по настоящем средствата са недостатъчни.

 

„Проблемите с ремонтите на АМ „Тракия“ са няколко – организационни, некачествено изпълнение, дължащо се на неспазване на технологии и материали, които не са съгласувани с АПИ и затрудненията, идващи от временните метеорологични условия“, отбеляза Минчев и посочи, че гаранцията за ремонтите на АМ "Тракия" е 2 години, като се надява да бъдат надхвърлени сроковете. „Възможно е да се мисли в тази посока, но това е много дълга тема и трябва да се работи по нея за в бъдеще“, добави Апостол Минчев.

 

„Гаранциите е възможно да бъдат и повече, но в зависимост от това за какво се говори. Ако се говори за ново строителство гаранциите са повече от две години“, поясни той.

 

По отношение на АМ „Хемус“ и тунел „Витиня“, Апостол Минчев отбеляза, че там проблемът се касае от самото изграждане и се мине през поддръжката. Изграждането било през доста занижени критерии и изисквания, а поддръжката била много козметична.

 

„Към момента няма притеснения, но това, че непрекъснато ще се изискват специална грижа тунелите е факт. В рамките на тази ин хаус поръчка, осъществена за строителството на АМ „Хемус“ имало много смущаващи неща“, поясни шефът на АПИ.

 

Той изтъкна, че промяната е по искане на „Автомагистрали“, като тя е технически много спорна. „Промяната е връхната конструкция на съоръженията и един от тунелите на магистралата бил превърнат в траншеен изкоп. Това е техническа недомислица и това, което би следвало да бъде направено е експертиза на високо ниво за това дали тази промяна е разумна или не е“, посочи Минчев.

 

Във връзка с проверките в ТОЛ системата, Апостол Минчев заяви, че системата е част от цялостната пътна картинка в България. „За съжаление нещата не са изрядни като се започне още от софтуера, събирането на таксите и от най-високо ниво един куп от пътищата, които трябвало да бъдат в тол системата, но са извадени“, допълни шефът на пътната агенция. „За да работи както трябва тол системата, трябва да се коригира и да няма политически чадър над нея, а да се остави на професионалисти, които знаят какво правят и какво търсят“, категоричен бе той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3102 |28.06.2021 Министър Комитова: Няма да спираме никакви строежи на АМ "Хемус" . 7| 3616 |26.06.2021 Стефан Янев: ТЕЦ „Марица Изток 2” ще работи на минимална мощност, но няма да спира . 3| 3230 |26.06.2021 Фалстарт: „Илинден-Ексохи“ няма да отвори за леки коли на 1 юли . 23| 3652 |26.06.2021 Съпругата на майор Терзиев: Последните 13 секунди на пилота нямат значение. Нещата засягат по-високи етажи от командването
Реклама / Ads