Реклама / Ads
0| 4819 |20.10.2017 НОВИНИ

Новият Висш съдебен съвет показа, че ще се съобразява с политическата конюнктура

.
Основният проблем е, че в състезанието за председател на Висшия административен съд (ВАС), който трябваше да бъде избран от предишния състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) имаше само двама кандидата.
 
Въпреки това бе ясно ,че единия беше безспорно с по-дълъг юридически стаж, с по-солидно познаване на административното право и с по-безспорна репутация - това беше съдия Янкулова и тя не беше избрана. Така Иванка Иванова от институт „Отворено общество“ коментира избора на нов председател на ВАС в ефира на телевизия "Блумбърг".

„ВСС избра Георги Чолаков, а сега този избор бе препотвърден. За мен проблемът е, че бяха натрупани цяла серия от стъпки, които изглеждат формално юридически правилни, но в крайна сметка водят до едни противоправен резултат, какъвто е изборът на кандидата, който е по-малко квалифициран и с по-малко опит“, заяви тя.

Според нея в това натрупване не е виновен единствено ВСС.

„Президентът върна указа, без да го мотивира. Донякъде това вероятно бе проява на самостоятелно мислене от негова гледна точка, но той трябваше да каже защо връща този указ и то със солидни писмени мотиви, които да бъдат обсъдени във ВВС. Това не е нито правно издържано, нито политически има смисъл", смята Иванова.

Тя потвърди, че и двата Висши съдебни съвета действаха в условията на напълно законен мандат. Предишния ВВС имаше законното право да избере Чолаков. Проблемът е, че при двама налични кандидати беше избран този с по-малко опит и по-малко юридически стаж, с по-слабо познаване на административното право.

По думите ѝ това е много важно за тази позиция, защото позицията на върховенствата е, че то уеднаквява съдебната практика.

„ Ако погледнем какви хора стават председатели на Висшите административни съдилища в други държави-членки на ЕС, това са винаги хора, които имат или докторска, или професорска степен в областта на административното право и които имат поне 10 години постоянен стаж във ВАС. Новият Висш съдебен съвет даде заявка, че или ще си избира битките, тоест ще внимава къде да инвестира повече усилия и да упражнява повече съпротива, или ще продължи както при предишния състав на ВСС политически чувствителни избори - да се съобразява с това, което диктува политическата конюнктура като приоритет на избора", коментира още Иванова.

Според нея,  това е много сериозен проблем, защото  е нещото, което ни  отличава от държавите, които са доказано правови държави сред останалите членки на ЕС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 10129 |15.10.2017 Общински съветник в Хасково: Градът ни е столица на политическото безсрамие . 5| 12313 |03.10.2017 Новият представляващ ВСС Боян Магдалинчев фалшифицирал протокол . 0| 4834 |03.10.2017 Новият ВСС започна работа и се разцепи по въпроса за новия шеф на ВАС . 2| 6873 |01.10.2017 Новият лидер на ДБГ честити празника на Добрич със ”Слава на БКП”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads