Реклама / Ads
1| 4579 |11.01.2024 НОВИНИ

Новият Закон за съдебната власт ще е готов през март

.
Ударно започна работата си правосъдното министерство тази година. Обсъждат се ред ключови проекти. Работи се усилено за промените в Закона за съдебната власт, след приетите промени в Конституцията. 
 

В момента се обсъждат конкретните правомощия на органите на съдебната власт – Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет, както и на функциите на Общото събрание на двата съвета във връзка с промените на Конституцията.

 

Разискванията по промените в Закона за съдебната власт стартираха в началото на тази седмица, като се очертава законопроектът да бъде изготвен до началото на месец март тази година, съобщиха от ведомството.





В работната група участват върховни магистрати, членове на ВСС, представители на Висшия адвокатски съвет, на браншовите и неправителствените организации, на Националния институт по правосъдие и експерти от Министерството на правосъдието. 

 

Пред финализиране е проектът за законодателни изменения в НК и НПК във връзка с изпълнение на препоръките от доклада за България от Петия оценителен кръг на Комитета на експертите за оценка на мерките срещу изпиране на пари към СЕ. Сред предлаганите от експертите изменения са извеждане на отделна глава за тероризма в Наказателния кодекс (НК), въвеждане на понятие за криптоактиви в наказателния закон, както и начините на изземването им в НПК. 

Работната група се ръководи от заместник-министър Емил Дечев.

 

Нормативни промени в наказателното законодателство, относно борбата с измамите, засягащи финансовите интереси на ЕС са във фокуса на друга работна група от широк кръг експерти под ръководството на Дечев. Целта е да се отстранят констатираните от Европейската прокуратура несъответствията с Директива 2017/1371.





Днес заседаваха и експертите, чиято задача е да изготвят законодателни предложения, отнасящи се до борба с подкупите в международните търговски сделки към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4194 |11.01.2024 Двамата конституционни съдии, избрани от НС, няма да изкарат пълен 7-годишен мандат в КС . 0| 4389 |11.01.2024 Футболният треньор Свен Горан Ериксон е диагностициран с рак в терминален стадий . 0| 6654 |11.01.2024 Какви данъчни облекчения можем да ползваме тази година? . 2| 4248 |11.01.2024 Живко Коцев: Обучението на полицаите ще бъде приоритет номер едно на МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads