Реклама / Ads
7| 4035 |03.10.2023 НОВИНИ

Новото нормално в Швеция: Бомби и убийства край Стокхолм

.
Източник: БГНЕС
„Почти съм сигурна, че това беше бомба“, казах, докато сирените на автомобилите на службите за спешна помощ изпълваха вечерния въздух. Не съм експерт по това как звучат бомбите, но тази година вече имахме две бомбени нападения в тази част на града, така че шансовете бяха това да е номер три".
 

Текст на Чарли Дъксбъри, публикуван в Politico. Преводът и заглавието са на ФрогНюз.

 

Когато взривът премина през предградието на Стокхолм Хеселби в делнична вечер миналата седмица, аз седях в хола си и се готвех да изпратя SMS.

 

Предните прозорци се разтресоха толкова силно, че си помислих, че могат да се счупят, и прекъснах писането по средата на думата.

 

Когато се качих на горния етаж, за да проверя дали дъщеря ми е добре, тя излезе от спалнята си с объркан вид.

 

„Почти съм сигурна, че това беше бомба“, казах, докато сирените на автомобилите на службите за спешна помощ изпълваха вечерния въздух.

 

Не съм експерт по това как звучат бомбите, но тази година вече имахме две бомбени нападения в тази част на града, така че шансовете бяха това да е номер три.

 

Първият бомбен атентат, през януари, направи дупка с размерите на футболна топка в жилищен блок близо до мястото, където често карам колело. След нападението бяха извършени четири ареста, съобщиха тогава местните медии.

 

Вторият, през март, срина из основи цяла редица дървени терасовидни къщи зад гимназията на сина ми. След това нападение бяха задържани шестима души.

 

Тази бомба беше още по-близо до дома ни.

 

От снимките, публикувани в шведските новинарски сайтове, видях, че сградата, която е била мишена, е жилищен блок по пътя ми към местния магазин. Нямаше незабавни съобщения за арести по случая.

 

Можех да видя как жителите вървят по счупените стъкла и се евакуират в близкото начално училище. Трима души бяха откарани в болница.

 

Това, което започна като вътрешен конфликт между съперничещи си наркобанди, се превърна в спирала от нападения за отмъщение, тъй като членовете на бандите - често разочаровани в опитите си да се убият взаимно - започнаха да бомбардират домовете на семействата си.

 

Тези членове на семействата - родители, братя и сестри, братовчеди - живеят в целия Стокхолм и в централния югоизточен регион на Швеция, което придава на нападенията привидно случаен характер.

 

Часове след нападението срещу жилищния блок в Хеселби бомба разкъсва предните стени на апартамент в Линшьопинг, град на 200 км на юг.

 

Дни по-късно 25-годишна жена бе убита в Упсала, на 70 км северно от шведската столица, от бомба, поставена пред грешната къща.

 

Насилието е толкова интензивно, широко разпространено и хаотично извършено - за извършването на нападенията често се наемат неопитни тийнейджъри - че тук нараства усещането, че никой не е в безопасност от него.

 

Досега през тази година в Швеция са извършени 134 бомбени нападения, в сравнение с 90 през цялата 2022 г. В същото време броят на стрелбите остава много висок в сравнение с други европейски държави: 289 досега през тази година и 391 през 2022 г. в страна с население от 10 милиона души.

 

Миналата седмица млад мъж беше застрелян в близост до футболно игрище в южната част на Стокхолм, докато десетки малки деца тренира. Един треньор разказа, че е отвел около 60 деца в далечния ъгъл на игрището, за да не бъдат засегнати от заблудени куршуми. Нямаше незабавни съобщения за арести по случая.

 

„Всички бяха много разстроени“, каза треньорът пред националната телевизия SVT.“Всички бяха уплашени“.

 

В четвъртък вечерта министър-председателят Улф Кристершон направи рядко срещана „реч към нацията“, която беше излъчена на живо по националната телевизия, очевидно с цел да покаже, че се занимава със случая.

 

Той се опита да очертае как правителството му планира да се справи с насилието чрез увеличаване на полицейските ресурси, по-дълги присъди за осъдени престъпници и нови правомощия за наблюдение. Той дори повдигна идеята за призоваване на армията след 11-те смъртни случая, свързани с банди, само през септември.

 

Но той също така трябваше да признае крайността на ситуацията както в исторически план, така и в сравнение със съседните държави.

 

„Швеция никога не е виждала подобно нещо“, каза той. „Нито една друга страна в Европа не е свидетел на подобно нещо“.

 

Кристершон, лидер на дясноцентристката Умерена партия, спечели изборите миналата есен с обещанието да се справи с престъпността след това, което той се опита да представи като години на провал от страна на неговите „наивни“ предшественици социалдемократите.

 

Заедно със своите крайно десни поддръжници от Шведските демократи Кристерсон се опитва да свърже нарастващата насилствена престъпност с високите нива на имиграция и това, което той нарича лошо управлявана интеграция.

 

Липсата на напредък в борбата с насилствената престъпност обаче вече подкопава доверието в неговия анализ на проблема и в способността му да промени нещата. Проучванията на общественото мнение показват нарастваща подкрепа за социалдемократите и застой в подкрепата за умерените.

 

Правителството все още не е изправило пред съда най-известния лидер на шведска банда - Рава Маджид, който продължава да действа привидно безнаказано от Турция, където наскоро получи гражданство.

 

Смята се, че сблъсъкът между Маджид и бившия му съюзник Исмаил Абдо стои в основата на голяма част от неотдавнашните прояви на насилие в Стокхолм.

 

Пред жилищния блок в Хьоселби на сутринта след атентата група жители се бяха събрали до полицейския кордон в нещо като шокирана тишина.

 

Един възрастен мъж, който не искаше да назове името си, каза, че е израснал в сградата и се е върнал, за да види щетите, защото не може да повярва, че нападението може да се е случило тук.

 

Една неназована жена, която е била евакуирана, заяви пред местното радио, че не знае как е излязла от къщата след взрива и къде ще прекара следващата нощ.

 

През следващите дни счупеното стъкло било отнесено, а върху напуканите рамки на прозорците били заковани дървени дъски.

 

Но в понеделник сутринта над Хьоселби отново се издига дим, след като в 6:28 ч. сутринта детонация в терасовидна къща предизвиква голям пожар.

 

Адресът е свързан с мъж, обвинен за стрелба, свързана с банда, в южно предградие миналата седмица.

 

Взрив номер четири за годината.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3238 |03.10.2023 Косово има лошо предчувствие за струпването на сръбски войници на границата й . 2| 3195 |03.10.2023 Надежда Нейнски: Външните министри в Киев отправиха ярко послание - че Украйна е потенциален член на ЕС . 0| 3243 |03.10.2023 Напрежение преди срещата на енергетици и миньори с властта: Не пуснаха протестиращи и журналисти в НС . 5| 3515 |03.10.2023 Няма живи, за да разкажат: Русия хвърля като пушечно месо пияни новобранци и тежки престъпници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads