Реклама / Ads
2| 3186 |03.10.2023 НОВИНИ

Надежда Нейнски: Външните министри в Киев отправиха ярко послание - че Украйна е потенциален член на ЕС

.
Надежда Нейнски, бивш министър на външните работи (вляво) Източник: Стопкадър: NOVA NEWS
„Европа в ключови моменти остава вярна на своите ценности, на смисъла, за който беше създадена. Това послание занесоха външните министри в Киев – че Украйна е потенциален член на ЕС, което емоционално и психологически е силен знак и за украинското общество, и за Русия.”
 

Това заяви пред NOVA NEWS бившият външен министър Надежда Нейнски.

 

„Не бива да забравяме, че Украйна е само първата спирка от руските интереси по отношение на Източна Европа”, алармира Нейнски. Тя припомни писмо на руския държавен глава Владимир Путин за връщане на влиянието им в европейските райони.

 

Ролята на България на убеден и активен член на НАТО ще бъде изключително важна в следващите години, смята дипломатът.

 

Относно възможността България да стане пълноправен член на Шенген Надежда Нейнски изрази мнение, че страната ни трябва да е в тясна връзка с Румъния и да синхронизира действията си с румънската държава.

 

„Нито Урсула фон дер Лайен (председателят на ЕК), нито Европейският парламент могат да променят позицията на Австрия и Нидерландия. Имаме конкретна цел да се опитаме да преговаряме и да променим мнението на тези две държави и да чуем техните аргументи. Румъния разполага с много международни инструменти за своята позиция. Тя има зам.-генерален секретар на НАТО, има председател на Черноморското икономическо сътрудничество (ЧИС), има европрокурора Лаура Кьовеши. Всичко в международната политика има връзка. Явно благодарение на стратегия е съумяла да получи ключови позиции – това е нейният инструментариум за натиск. Партньорство с Румъния ще даде и на България шанса да стане част от Шенген”, увери Нейнски.

 

Във връзка с казуса с Руската църква в София, който се обсъжда днес на заседание на Светия Синод, дипломатът обясни, че Русия винаги е провеждала политиката на официалната власт.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3370 |02.10.2023 Външните министри на ЕС ще разгледат мирния план на Зеленски на срещата на върха в Киев . 0| 3738 |02.10.2023 Мария Габриел пристигна в Киев за срещата на външните министри на ЕС . 2| 3724 |02.10.2023 Външните министри от ЕС се събират на историческа среща в Киев . 5| 4052 |29.09.2023 Надежда Нейнски: ЕК няма инструменти да пресира Австрия и Нидерландия, за да ни допуснат в Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads