Реклама / Ads
3| 4866 |29.07.2014 НОВИНИ

НСИ: Икономическата несигурност - проблем №1 за фирмите

.
Политическата криза, проблемите около КТБ и финансовите затруднения пред държавата силно влошиха очакванията на фирмите за оставащите месеци до края на годината, показва редовната анкета на Националния статистически институт за стопанската ситуация в страната през юли.
 

Икономическата несигурност е проблем №1 за всички отрасли. Тя тревожи особено много мениджърите в строителството, където около 75% от анкетираните се оплакват, че не знаят какво ги чака в бъдеще. Наскоро браншът обяви, че държавата и общините дължат на фирми, работещи по европроекти, над 1 милиард лева, и заплаши да спре работа. Драмата с неплащането се дължи най-вече на спряното от Брюксел финансиране по програмите "Околна среда" и "Регионално развитие" заради корупция и нередности при обществените поръчки. Данните на НСИ показват, че нестабилната икономическа среда е далеч по-травмираща за деловите хора от липсата на пазари, конкуренцията и трудния достъп до заеми.

А най-лошото е, че тежестта на този фактор непрекъснато расте. Заради влошаване на бизнес климата в индустрията се готвят да свиват персонала през идните три месеца, което означава, че наесен, когато се свие и сезонната заетост, може да има бум на безработицата, пише в. Сега.

В резултатите от допитването прави впечатление, че сред големите препятствия пред бизнеса се нарежда и калпавото законодателство. През юли този фактор е трети по значение за предприятията в промишлеността - след несигурната среда и слабото търсене на вътрешния пазар. След него остават неволите с финансирането, конкуренцията на вносителите и недостигът на качествени работници. Като "еталони" на лошо нормотворчество може да посочим сферите на обществените поръчки, енергетиката, конкуренцията, както и честите ремонти на законите и кърпенето им с лобистки поправки. Напрежението се изостря от политическата ситуация - оставката на правителството, разпускането на парламента и предсрочните избори, които крият много неизвестни.

"Изборите винаги плашат бизнеса, защото ситуацията на безвремие блокира работата на администрацията и тя става крайно непродуктивна", коментира изпълнителният председател на БСК Божидар Данев. По думите му за стагнацията в икономиката ни са виновни преди всичко политиците със своите действия както в законодателството, така и в управлението.

Според бизнеса и синдикатите в момента България е в безпрецедентна политическа криза, довела до пълен срив на доверието към държавността и институциите. На 7 юли в остра декларация шестте най-големи работодателски и профсъюзни организации призоваха политиците да престанат да обслужват теснопартийни и корпоративни интереси и да си спомнят, че са слуги на народа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4580 |28.07.2014 Омбудсманът: Един проблем се появи и Искров не се справи . 15| 4873 |13.07.2014 Янаки Стоилов: Има проблеми с банковия надзор . 51| 4700 |07.07.2014 Сергей Лавров: Има проблем в двустранната търговия . 12| 5684 |25.06.2014 С.Дянков:Банковата ни система ще се справи с проблема на КТБ без външна намеса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads