Реклама / Ads
0| 3493 |02.06.2022 НОВИНИ

NYT: Масиран обстрел грози Украйна заради доставката на нови оръжия

.
Източник: Reuters
Доставката на ракетни системи за Украйна крие скрити рискове, един от които може да бъде масиран обстрел на украински територии от руски войски, пише в материал на The New York Times .
 

„Съединените щати казаха, че няма да бъдат нанасяни удари по руска територия (и Зеленски повтори това вчера). Но има територии в Украйна, които Москва смята за свои (Крим) или законно признати (Донбас). Какво ще стане, ако Украйна нанесе удари с новите оръжия дълбоко в тези територии, не е ясно. На теория това може да доведе до ескалация“, се казва в статията, цитирана от УНИАН.

 

Отбелязва се също, че ако САЩ спазят обещанието си да не доставят ракети с голям обсег, тогава сегашните системи няма да достигнат до Крим (обхватът им е 70-80 км.).

 

Според вестника „моментът на истината“ ще настъпи при следващата масирана ракетна атака на територията на Украйна от Русия, след която ще стане ясно дали Киев може да устои и да не нанесе ответен удар по територията на Руската федерация.

 

Припомняме, че на 1 юни президентът на САЩ Джо Байдън обяви нов пакет оръжия за Украйна, включително високомобилни артилерийски ракетни системи HIMARS и прецизни оръжия, които могат да поразяват цели на разстояние до 80 километра.

 

В допълнение, пакетът от помощ ще включва : високомобилни артилерийски ракетни системи и боеприпаси; противоартилерийски радари; радари за въздушно наблюдение; Javelin и модули за командване и изстрелване за тях; противотанкови оръжия; артилерийски снаряди с калибър 155 мм; хеликоптери Ми-17; тактически превозни средства; резервни части и оборудване.

 

На 2 юни британското министерство на отбраната официално обяви прехвърлянето на Украйна на американски реактивни системи за залпово изстрелване M270, способни да поразяват цели на разстояние до 80 километра.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3427 |27.05.2022 Руски обстрели в Харков отнеха живота на 9 души, включително 5-месечно бебе . 0| 2917 |26.05.2022 Четирима загинали при обстрел в Харковска област . 0| 3597 |23.05.2022 Донбас и Николаев са под обстрел. Зеленски се готви за максимална дипломатическа активност тази седмица . 0| 3055 |20.05.2022 Украински служител: 12 цивилни са убити в Луганск след руски обстрел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads