Реклама / Ads
2| 4675 |13.02.2008 НОВИНИ

Обама - фаворит; драми при Клинтън

.
Засега изглежда, че следващият президент на САЩ няма да е бял мъж, протестант и от англосаксонски произход. Би могло и да е жена, но Хилъри Клинтън все повече се отдалечава от лелеяната цел.
 

След като спечели поредни три нови щата в първичните избори, Барак Обама вече се превръща във водещ кандидат на Демократическата партия за президент на САЩ. Той спечели с огромно мнозинство срещи екс първата дама Хилъри Клинтън като победи във Вирджиния със 63%, във Вашингтон със 76% и в Мериленд с 62%.

xilari.jpgЗа първи път сенаторът от Илинойс води срещу Хилъри в общия сбор на делегати - избраните заедно със супер делегатите, които са партийни лидери от национално значение. Днес Обама има 22 щата срещу 12 за сенатор Клинтън. Твърди се, че той притежава и повече финансов ресурс, въпреки че никой не подценява връзките и възможностите на семейство Клинтън. Все пак е факт, че Обама има успешна кампания и видно разширява социалната и демографска база на своите привърженици. Освен това той е противник на войната в Ирак от самото й начало, сенатор е едва от две години и не е имал възможност да омръзне на избирателите, при това умее да мери думите си. Понастоящем привържениците дават на Обама и повече шансове да спечели общите избори за президент през ноември. А може да се окаже и, че следващият президент на САЩ няма да бъде бял мъж от англосаксонски произход и с протестантска вяра. obama.jpg

Междувременно стана ясно, че заместник-ръководителят на предизборния щаб на Хилъри Клинтън Майк Хенри се е оттеглил, което е поредна оставка в щаба на кандидатката за президентската номинация на демократите. Обикновено тези драматични оставки идват след нейни поражения от Барак Обама на първичните избори в отделните щати.

В републиканския лагер не настъпиха изненади. Маккейн спечели и трите гласувания като във Вирджиния, получавайки 50%, 67% във Вашингтон и 55% в Мериленд. Изглежда невъзможно оттук нататък той да бъде изпреварен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5399 |13.02.2008 Уволнение заради "плащане на сметка"? . 5| 5003 |12.02.2008 Нова фондация ратува за връщането на българи от чужбина у нас . 7| 5433 |12.02.2008 Иван Костов: Действителният премиер на България е Ахмед Доган . 0| 4669 |12.02.2008 Опасна болест заплашва 1300 деца, яли заразено мляко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads