Реклама / Ads
22| 9105 |29.10.2013 НОВИНИ

Обругаха паметника на Васил Левски

.
Тодор Чобанов
Това не е просто кражба, това е огромно посегателство върху българщината, върху една светиня, коментира зам.-кметът на София Тодор Чобанов, след серия от кражби, извършени в рамките на 10-ина дни от паметника на Васил Левски в София, предаде репортер на „Фрог нюз”. Монументът посрещна новата седмица на 28 октомври с откраднати грифони в основата на фенерите, както и липсващи абажури.
 

Серията от кражби на паметника на Васил Левски, за които бяхме информирани през уикенда, все още се изясняват. За съжаление съществуващите камери не гледат директно към паметника. Тези дни ще се монтират три нови, които ще са насочени от различни гледни точки, за да се гарантира, че подобни набези няма да се случват повече, заяви Чобанов.

Още в понеделник сутринта е била направена комисия за оценка на щетите. Чакаме колегите от СДВР със списък на това, което са намерили в лицето, което са заловили. След това ще се проведе изискваната от Закона за културното наследство официална комисия, която ще направи съответните заключения.

Столична община се ангажира с пълно възстановяване на щетите. Ние не от днес мислим за този паметник. От август имаме внесен проект за реновиране на пространството. Разбира се в него не е предвидено това форсмажорно събитие. В проекта става въпрос предимно за ремонт на площадката около паметника и на зелените елементи. По стечение на обстоятелствата ще възстановим и липсващите метални фигури. Реално ще направим копие на съществуващите, разясни Тодор Чобанов.

Категорично осъждаме това отвратително деяние. Това не е просто кражба, това е огромно посегателство върху българщината. Това място е светиня. Надяваме се да създадем гражданска нетърпимост към такива явления. Това не е първият паметник, върху който се посяга. Хората трябва да живеят със съзнанието, че видят ли някакви странни действия, нощем особено, незабавно трябва да информират МВР, призова Чобанов.

Настояваме съдът, когато бъде внесено това дело, да наложи възможно най-адекватното наказание на лицата, които са си позволили да посегнат на националния паметник на Васил Левски.

На този етап от Столична община не могат да кажат колко ще струва ремонтът, тъй като зависи каква част от откраднатите елементи ще бъдат върнати. Липсват няколко от грифоните. Един от липсващите абажури е върнат вече от МВР.

Липсващите метални фигури

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6106 |29.10.2013 Празник на знанието в Благоевград с Бобо, Печенката, Васил Петров . 2| 6573 |18.10.2013 Бобо, Печенката, Васил Петров и Калуди Калудов направиха фурор по време на „Ден на добрата новина“ от България в Брюксел . 29| 6102 |07.10.2013 Добрев и Василев категорични: Не сме разпореждали плащания за Белене . 5| 5366 |25.08.2013 Съдбата на паметника на НДК - ясна след конкурс

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads