Реклама / Ads
0| 6359 |06.04.2022 НОВИНИ

Общественици настояват отново да се разследва фалита и разграбването на КТБ

.
Видни общественици настояват парламентът отново да създаде комисия, която да разследва фалита и разграбването на активите на КТБ.
 

Това става ясно от писмо, изпратено до президента, премиера и председателя на Народното събрание. То е подписано от бившия депутат от ГЕРБ Методи Андреев, икономиста Кольо Парамов и Петър Клисаров.

 

“Изминаха почти 8 години от фалита на КТБ - най-големият фалит в новата стопанска история на България. Шумно огласеното мега дело срещу 18 подсъдими продължава да тъпче на едно място вече 4 години без никакво убедителни доказателства за вината на подсъдимите”, се посочва в писмото. Авторите му изтъкват, че са налице подозрително поведение на свидетелите на прокуратурата, постановки по време на разпитите и пълна амнезия за фактите около разграбването.

 

На везната да се образува временна парламентарна комисия или междуинституционална, натежава и фактът, че благодарение на БОЕЦ са се появили нови обстоятелства около разграбването на активите на банката. “Преди всичко е важно да отбележим, че разкритията на БОЕЦ повдигат съмнения за евентуално участие на Иван Гешев - действащ главен прокурор на България и наблюдаващ прокурор по мегаделото КТБ - в подготовката на атаката срещу банката”, допълват Андреев, Парамов и Клисаров.

 

Те отбелязват, че обществото трябва да знае кой и на каква стойност е придобил активите на КТБ. Така, както и кой се е облагодетелствал от този фалит. Тримата подчертават, че е крайно време да се потърси съдебна отговорност на виновните.

 

В тази връзка те настояват да се публикува докладите на одиторските фирми, на базата на които е отнет лиценза на КТБ. “Обществото беше вкарано в заблуждение, че тези фирми са извършили одит на банката, а КТБ няма одитиран годишен отчет за 2014 година до този момент, осем години след фалита си”, пишат още те. Настоява се и за пълна проверка на работата на синдиците от 2015 година насам от Министерство на финансите.

 


.


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2705 |30.03.2022 Работници от „Автомагистрали - Черно море“ отново на протест . 0| 3689 |27.03.2022 Зеленски отново поиска от Полша изтребители и танкове . 0| 2959 |26.03.2022 Григор Димитров отново си тръгна безславно от Маями . 0| 2974 |21.03.2022 Путиновите сайтове отново са недостъпни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads