Реклама / Ads
5| 5184 |01.04.2011 НОВИНИ

Обвиниха висш магистрат в пране на пари

.
Прокуратурата е повдигнала обвинения срещу шефа на Административния съд в Бургас Атанас Вълков, който бе задържан вчера. Вълков ще отговаря по обвинение за пране на пари, както и за документно престъпление. Това каза градският прокурор на София Николай Кокинов за медиите.
 

Очаква се днес арестуваният магистрат ще бъде докаран днес в София. Обвинителите ще поискат налагане на постоянна мярка за неотклонение задържане под стража. Това ще се случи в столицата, тъй като Вълков е лице с имунитет, а Градската прокуратура е институцията, компетентна да го разследва.

Снощи говорителят на главния прокурор Стелияна Кожухарова съобщи, че шефът на Административния съд в Бургас е задържан в момент, в който уговарял продажба на имот на стойност 2,2 милиона евро. Става дума за имот от дванайсет декара земя в землището на Несебър, който е придобит от майката на Вълков с фалшиви документи, уточниха разследващи. Тя се „сдобила“ с имота от хора, които били представени като наследници, без те дори да знаят, че имат такъв имот.

За залавянето на Вълков е използван агент под прикритие. Именно купувачът на земята е бил агент под прикритие, уточниха запознати с разследването. Така „сделката“ е била контролирана. Разследващи са намерили пишещата машина, с която е написан фалшив документ за придобиването на имота, както и оригиналните документи за него.

Акцията е проведена под ръководството на Софийската градска прокуратурата. Повече от месец е бил наблюдаван председателят на Бургаския административен съд Атанас Вълков, каза снощи градският прокурор на София Николай Кокинов. „Операцията е наша, наши прокурори, наши следователи съм командировал в Бургас. Като видим какви материали са събрали, тогава ще коментираме по-подробно”, каза Кокинов.

Атанас Вълков ръководи Административен съд Бургас от неговото създаване на 1 март 2007 г. От септември 2001 година до декември 2006 година Вълков е съдия в Окръжен съд град Бургас в административно отделение. Завършил е „Право” в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Преподавател е по Основи на гражданското право в „Центъра по юридически науки” на Бургаския свободен университет.

Това не е първият случай, в който председател на съд, попада в следствения арест. Преди 3 години бе арестуван председателят на административния съд във Варна Анелия Цветкова. Полицаите я задържаха докато получава 10 000 лв. от строителен предприемач. По-късно Висшият съдебен съвет я уволни. Въпреки това делото срещу нея все още не е приключило, тъй като основните свидетели не се явяват в съда.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6070 |31.03.2011 2 милиона за спецмагистратите гласува ВСС . 1| 6112 |25.03.2011 Обвиниха Милен Иванов в убийството на треньора от Габрово . 16| 5092 |23.03.2011 ВСС резна заплатите на 3-ма магистрати . 36| 6912 |02.03.2011 Обвиниха лекарите от Горна Оряховица за смъртта на второ бебе

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads