Реклама / Ads
0| 2511 |07.12.2022 НОВИНИ

Очаква се от 1-ви януари 5.6 млрд. евро за българското земеделие от стратегическия план

.
Европейската комисия одобри стратегическите планове по линия на Общата селскостопанска политика (ОСП) на България и Румъния. Одобреният стратегически план на България е в размер на 5.6 млрд. евро, съобщават от пресцентъра на Европейската комисия.

Новата Общата селскостопанска политика (ОСП) ще започне от 1-ви януари 2023г. Целта ѝ е да оформи прехода към устойчив, стабилен и модерен европейски селскостопански сектор. В рамките на реформираната политика финансирането ще бъде разпределено по-справедливо между стопанствата, с акцент върху малките и средните стопанства, както и върху младите земеделски стопани.

 

Освен това земеделските стопани ще бъдат подпомогнати да внедрят иновации, които са свързани с прецизно земеделие и агроекологични методи за производство. Очаква се държавите от ЕС да изпълняват национални стратегически планове по ОСП, като съчетават финансиране за подпомагане на доходите, развитие на селските райони и секторни програми. При изготвянето на своя стратегически план по ОСП всяка държава членка избира измежду широк набор от интервенции на равнището на ЕС, като ги адаптира и насочва към специфичните нужди и местните условия. Комисията оценява дали всеки план е насочен към десетте основни цели на ОСП, които засягат общите екологични, социални и икономически предизвикателства.

 

Плановете трябва да бъдат в съответствие със законодателството на ЕС и следва също така да допринасят за постигането на целите на ЕС в областта на климата и околната среда, определени в стратегията "От фермата до трапезата“ и стратегиите за биологичното разнообразие. ОСП ще се възползва от финансиране от ЕС в размер на 270 млрд. евро за периода 2023-2027г.

 

Подпомагането на доходите заема важно място в българския план за намаляване на разликата в доходите между земеделските стопани и работниците в други сектори. За да се постигне по-справедливо разпределение на подпомагането, малките и средните стопанства ще получат преразпределително плащане, а за по-големите стопанства ще се прилага таван от 100 000 евро. Над 600 милиона евро ще бъдат заделени за подпомагане на секторите на месото, млечните продукти и плодовете и зеленчуците, които изпитват затруднения.

 

По отношение на екологичните действия планът ще гарантира, че над 80% от обработваемата земя има минимална почвена покривка в чувствителни периоди, за да се подобри качеството на почвата. В плана на България се предвиждат и специфични инвестиции за увеличаване на площта за биологично земеделие. Финансирането за развитие на селските райони ще спомогне за справяне с предизвикателствата, свързани с обезлюдяването, бедността и застаряването на населението.

 

Планът ще подкрепи създаването на 9 413 работни места и 650 инфраструктурни инвестиции в селските райони. Те включват изграждането или реконструкцията на водоснабдителни системи или реконструкцията на местни пътища, училища и детски градини. Повече от 5 200 млади земеделски стопани също ще получат специална подкрепа за започване на дейност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2714 |06.12.2022 ЕС реши ЕК да изтегли заем за Украйна в размер на 18 млрд. евро за 2023г. . 1| 2686 |06.12.2022 ЕК очаква да разследваме твърденията за стрелба по сирийски бежанци . 2| 2892 |01.12.2022 Никола Стоянов: БВП е нараснал с над 18 млрд. лв. през 2021 година . 0| 2683 |30.11.2022 ЕК препоръча да бъдат замразени 13 млрд. евро от фондовете на ЕС за Унгария

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads