Реклама / Ads
3| 3764 |13.03.2019 НОВИНИ

МС одобри Национална стратегия за активен живот на възрастните хора

.
Правителството прие Национална стратегия за активен живот на възрастните хора в България (2019 - 2030 г.). Стратегическият документ отговаря на предизвикателствата пред застаряващото население и подпомага формирането на политики и предприемането на мерки в социалната област, с акцент върху насърчаването на заетостта на възрастните хора и участието им в обществения живот, съобщиха от правителствения пресцентър.
 

Основната цел на стратегията е да се създадат условия за активен и достоен живот на възрастните хора чрез осигуряване на равни възможности за пълноценното им участие в икономическия и социален живот на обществото.

Националната стратегия за активен живот на възрастните хора ще замени действащата до момента Национална концепция за насърчаване на активния живот на възрастните хора (2012-2030 г.) с цел осигуряване на приемственост и адекватно използване на натрупания опит.


Приоритетите на документа са свързани с насърчаване на заетостта, активното участие в обществото, създаването на възможности за самостоятелен живот и на капацитет и благоприятна среда за активен живот на възрастните на национално и регионално ниво. В рамките на всеки от приоритетите са разписани мерки, чието изпълнение ще се проследява чрез двугодишни планове и двугодишни отчети. Първият план за изпълнение на Стратегията ще се отнася за периода 2019 - 2020 г.


Като нов акцент в документа може да бъде откроен Индексът на активния живот на възрастните хора. Индексът ще бъде основен инструмент за отчитане и оценка на заложените мерки за изпълнение на стратегията. Той позволява обективен мониторинг на степента, в която възрастните хора живеят самостоятелно, както и да участват в платена заетост и социални дейности.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3880 |13.03.2019 Кабинетът одобри кандидатурите за европейски прокурор от България . 5| 3992 |13.03.2019 БОЕЦ: Опростете задълженията на болниците, въпрос на национална сигурност е . 15| 5380 |12.03.2019 Валери Симеонов: Когато има непочтена сделка, тя се прикрива под маската на секретност или национална сигурност . 1| 4048 |08.03.2019 Жертви на насилие: Дори цвете не можем да оставим пред НС, застрашили сме националната сигурност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads