Реклама / Ads
13| 4906 |10.01.2023 НОВИНИ

Ожесточени боеве за Соледар, земята е покрита с телата на загинали руски бойци

.
Източник: архив
Русия е предприела мащабно нападение срещу Соледар в Източна Украйна, съобщават от Киев. 
 

Украинските войски успяват засега да отблъснат вълната от атаки на наемниците от групата Вагнер срещу миньорския град и околностите му. 

 

Соледар се намира на няколко километра от Бахмут, където войските от двете страни понасят тежки загуби в едни от най-интензивните окопни боеве след нахлуването на Русия. 

 

Частите на Вагнер използват нови тактики и повече бойци под тежко артилерийско прикритие, съобщават от украинското министерство на отбраната, допълва НТВ.

 

Украинският президент обяви, че разрушенията в града са огромни. Не са останали неразрушени стени, а земята е покрита с телата на загинали руски войници.


Междувремено германският външен министър направи изенадващо посещение в района на Харков и обеща на Киев още военна помощ.

 

Германската външна министърка Аналена Бербок посети украинския град Харков, който се намира недалече от фронтовата линия, предаде ДПА.

 

Агенцията допълва, че при посещението, което не е било обявено предварително, тя е била съпроводена от украинския си колега Дмитро Кулеба и украинския посланик в Германия Олексий Макеев.

 

Бербок определи третата си визита в Украйна като проява на солидарност. Тя обеща, че Германия ще предостави допълнителна хуманитарна помощ на Украйна, включително генератори, гориво и одеяла, както и "още военни пратки".


Визитата на външната министърка е проведена броени дни, след като германското правителство реши да предостави на Киев отдавна исканите от украинските власти бойни машини "Мардер". Киев настоява и за доставката на бойни танкове, но засега Берлин отказва, уточни БНР.


Бербок допълни, че за нея е важно в това време на война "да не се губи от поглед мястото на Украйна в европейското ни семейство".

 

Миналата година страната кандидатства за членство в ЕС и Берлин иска да ѝ помогне да постигне напредък, каза още министърката, като уточни, че Киев трябва да постигне напредък в укрепването на върховенството на закона и в борбата с корупцията.

 

Междувременно стана ясно, че украински военни ще започнат обучение с ракетната система Patriot в Съединените щати следващата седмица, съобщи във вторник CNN, цитирайки двама висши служители, запознати с въпроса.

 

Според източниците програмата ще се проведе във Форт Сил в Оклахома, който е специализиран в операциите на системата за противовъздушна отбрана на САЩ.

Миналата седмица американският зам. помощник-секретар по отбраната за Русия, Украйна и Евразия - Лора Купър обяви, че обучението ще започне през януари и се очаква да продължи "няколко месеца".

 

Новината идва ден, след като руският секретар на Съвета за сигурност Николай Патрушев определи украинската криза като "военна конфронтация" между НАТО, особено между САЩ и Русия.

 

Преди това украински военни също са преминали известно обучение в Съединените щати, включително за работа с дроновете Switchblade.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3337 |10.01.2023 Войната в Украйна: Русия контролира по-голямата част от разрушения град Соледар, твърди Обединеното кралство . 7| 3709 |28.12.2022 Ожесточени удари срещу Херсон . 13| 5658 |25.12.2022 Украйна: Ожесточени сражения се водят за източния град Бахмут . 0| 2736 |08.12.2022 Жестокост към животни! 23-ма са арестувани за организиране на кучешки боеве край Панагюрище

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads