Реклама / Ads
31| 3567 |11.08.2021 НОВИНИ

Окончателно: ГЕРБ ще върнат мандата

.
Бойко Борисов
ГЕРБ ще върнат мандата на Румен Радев. Това обяви лидерът на формацията Бойко Борисов по време на брифинг в централата на партията. Хората на Бойко Борисов преди това ще представят публично кабинет начело с Даниел Митов. Решението е окончателно и идва в контекста на оттегленото от ИТН предложение за премиер и последвалата невъзможност за гласуване на проектокабинета в пленарна зала.
 

Така става ясно, че мандатът ще бъде връчен за трети път от държавния глава. Според закона той може да отиде в ръцете на която и да е политическа сила в парламента. По всяка вероятност това ще бъде БСП. Малко по-рано днес от “Изправи се! Ние идваме” категорично заявиха, че ще работят усилено за реализацията на кабинет с третия мандат, при която и формация да отиде и настояха за изцяло публични преговори. 

 

"Ако дойде нашият ред да получим мандат, ще предложим на ПГ за министър-председател Дани Митов и ще представим пред президентството състав на кабинет, за да могат хората да сравняват това, което се предлага. Веднага ще върнем мандат – искаме да стоим много далече от всичко, което се случва в българската политика в този момент“, обясни Борисов.

 

“Отговорни сме и искаме хората да знаят как би изглеждало едно наше правителство. Затова ще го представим. При положение, че всички са заявили, е няма да го подкрепят… Ще харчим парламентарно време. Затова сме отговорни”, обясни още Борисов в отговор на журналистически въпрос каква е причината проектокабинет да бъде представен, ако в крайна сметка мандатът ще бъде върнат на държавния глава веднага.

 

"И да обясняват, че някой потривал ръчички и се радвал на този хаос… Ми ние си дадохме най-хубавите години. Как ще се радвам? През ден ми се обаждат колегите в Европа и ме питат “Бойко, какво става в България?”. Дори Митов с неговите брилянтни изразни средства на английски не може да обясни", посочи Борисов.

 

“Искам да се обърна към всички, които говорят за дългата ръка на ГЕРБ като нямат какво да кажат. ГЕРБ не ви пречи с нищо в момента. Имате прекрасно мнозинство в парламента, създавахте излюзиите, че без ГЕРБ ще направите правителство”, коментира още лидерът на ГЕРБ.

 

“Не виждам как ще поддържаме илюзията и ще накараме българите при COVID вълна да излязат да гласуват. Ще подобрим рекорда на най-ниска активност. Победителите какво са правили с машините ще обясни Томислав Дончев, когато сме напълно готови. Тогава ще лъсне и този пореден Костинброд. Уважавайте се. Създайте илюзия у хората, че има смисъл да отидем и на трети избори. Не предлагаме помощ, защото никой не ни я иска”, обясни още Борисов.

 

“Беше им хубаво да говорят за корупция 2-3 месеца. Не намериха нищо, а затънаха в корупцията. Кога сме мислили, че Асен Василев ще излезе такъв мошеник. Спецов защо го забравихме? Но и това няма значение. След два месеца, мисля че животът ще ни накара да сме и по-смирени, и по-добри, и по-отговорни към избирателите. Пак казвам - дайте да уважаваме избирателите на всяка една партия. Лидерите можем да не се харесваме, да се мразим. Не е важно”, обясни още Борисов.

 

Бившият премиер заговори за действията на правоохранителните органи и изрази надежда, че ще се хвърли светлина върху корупционните практики на служебното правителство. Помолен от журналисти да посочи примери, той заговори за торбичките с пури и ром, дадени на бившия началник на столичната митница Петко Петков от секретаря по правни въпроси на президента Пламен Узунов. Записите от въпросната среща изтекоха в публичното пространство в средата на месец юни.

 

Борисов заговори и за Румен Спецов, шефът на НАП и случващото се по митниците.

Отказа обаче да изпадне в повече конкретика и заяви - има институции, надява се те да решат проблемите и да стане ясно кого са подслушвали предишните управляващи.

“Ако видя здрав разум, разбира се, че ще разговарям. Отказаха ни на предишните избори. Да се унижим ли? Нека да отрежат една лентичка и те, да им изръкопляскат. Нека да постигнат и една стотна от това, което сме постигнали ние”, посочи Борисов като коментар какво би се случило при връчването на третия мандат.

 

От ГЕРБ обаче са категорични - ще решат, когато стане ясно в чии ръце попада мандата и какъв е състава на проектокабинета, излъчен от въпросната политическа формация. Ще седнат на масата за разговори, ако бъдат потърсени.

 

Пресконференцията на ГЕРБ не мина без критики по адрес на президента Румен Радев. По думите на Борисов страната ни в момента е “от най-тежките президентски република”, държавният глава е постигнал хаос и е направил парламента за смях. Обществото пък сърбало попарата, която президентът надробил с вдигнат юмрук. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3618 |11.08.2021 Манолова: ИТН участва в координирана атака с ГЕРБ и ДПС срещу служебния кабинет . 22| 3462 |11.08.2021 ИСБГНИ ще настояват точката за гласуване на кабинета „Николов“ да бъде върната в дневния ред на НС . 18| 10818 |10.08.2021 Борисов извика Стойка Кръстева в централата на ГЕРБ: И аз като бивш петоразряден спортист знам какво е да имаш олимпийско злато . 25| 8081 |10.08.2021 ”Politico” видя - ГЕРБ и ”Има такъв народ” губят доверие в седмиците след изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads