Реклама / Ads
2| 3021 |12.02.2021 НОВИНИ

Окончателно приеха промените в Закона за извънредното положение

.
Източник: БГНЕС
Гласувани и приети на второ четене бяха поредните промени в Закона за извънредното положение. Чрез преходни и заключителни разпоредби се правят изменения в още няколко закона, като например този за хазарта. Депутатите на изпроводяк решиха държавата да монополизира поредната лотарийна игра.
 

С приетите промени окончателно стана възможно отпускането на компенсации за пострадалите от COVID кризата малки и средни бизнеси. От мярката ще могат да се възползват фирми, които са спрели работа след 1 ноември миналата година заради извънредната епидемична обстановка, пишат от Българското национално радио. 


Прието бе общините да не бъдат санкционирани, ако имат неизплатени безлихвени кредити към бюджета. Ако не са ги изплатили до края на миналата година, ще могат да го направят до два месеца след края на извънредната епидемична обстановка.


Според промените здравното министерство ще може да използва допълнителни възнаграждения и да ги изплаща за служителите от здравеопазването, работещи при неблагоприятни условия на труд по време на обявеното извънредно положение.


Приетo бе доходът на доброволните приемни семейства да бъде равен на този на близките и роднините на дете с над 90% увреждане.


Неплатеният отпуск за 90 календарни дни, взет след пандемията, ще бъде признаван за трудов стаж, като ще важи само за тази година. По време на неплатения отпуск обаче всеки ще трябва за своя сметка да плаща минималните здравни вноски, за да не загуби здравноосигурителните си права.


Промените в Закона за хазарта засягат играта кено. Решено бе тя да се получава като лиценз за числови лотарийни игри.


Ходът бе определен като изненадващ от мнозина, а депутатите се аргументираха с краткото време до разпускането на Народното събрание. Неясното разписване на разликата между тото, лото, кено и бинго в Закона за хазарта е провокирало експертите от Националната агенция за приходите да поискат промяна, обясни председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, цитирана от БНР в началото на този месец. 


Промените в Закона за хазарта доведоха до сериозни скандали. Опозицията ги нарече “компот”, появиха се и критики заради поредната законова промяна, която се случва през преходни и заключителни разпоредби на извънредния закон.


В рамките на парламентарния контрол на въпроси на народни представители отговарят министрите Петя Аврамова и Теменужка Петкова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3030 |12.02.2021 На второ четене в НС влизат промените в Закона за извънредното положение . 4| 3539 |10.02.2021 Съветник на Радев за промените в НПК: Тежко уронват основни конституционни принципи . 15| 5479 |10.02.2021 Президентът Радев наложи вето върху промените в Наказателно-процесуалния кодекс . 6| 3170 |09.02.2021 ЕС е все по-близо до ”Спутник V“, приеха заявката за регистрация на ваксината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads