Реклама / Ads
5| 3015 |12.02.2021 НОВИНИ

На второ четене в НС влизат промените в Закона за извънредното положение

.
Източник: БГНЕС
Поправките в Закона за извънредното положение влизат на второ четене в днешния дневен ред на парламента. С промените се променят редица нормативни актове като Закона за хазарта и Закона за семейните помощи.
 

Предвижда се да бъде взето решението за държавен монопол върху поредната лотарийна игра - кено. Ходът бе определен като изненадващ от мнозина, а депутатите се аргументираха с краткото време до разпускането на Народното събрание. Неясното разписване на разликата между тото, лото, кено и бинго в Закона за хазарта е провокирало експертите от Националната агенция за приходите да поискат промяна, обясни председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, цитирана от БНР в началото на този месец. 


Промените в Закона за хазарта доведоха до сериозни скандали. Опозицията ги нарече “компот”, появиха се и критики заради поредната законова промяна, която се случва през преходни и заключителни разпоредби на извънредния закон. 


Днес депутатите ще решават още и дали да бъде разрешена на общините възможността общините да получат отсрочка за връщане на стари задължения. Предлага се общините да не бъдат санкционирани, ако имат неизплатени безлихвени кредити към бюджета.  Ако не са ги изплатили до края на миналата година, ще могат да го направят до два месеца след края на извънредната епидемична обстановка.


Доходът на доброволните приемни семейства също влиза в пленарна зала. Идеята е той да е равен на този на близките и роднините на дете с над 90% увреждания. 


Между първо и второ четене бяха внесени предложения, които вчера Бюджетната комисия одобри. Според тях неплатеният отпуск за 90 календарни дни, взет след заради пандемията, ще бъде признаван за трудов стаж, което ще важи само за тази година. По време на неплатения отпуск обаче всеки ще трябва за своя сметка да плаща минималните здравни вноски, за да не загуби здравноосигурителните си права.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3078 |11.02.2021 На второ четене депутатите гласуват да увеличат ли мандата на членовете на КЗК . 4| 3029 |10.02.2021 На първо четене: Кметовете въвеждат ограничения за колите, замърсяващи въздуха . 2| 2901 |05.02.2021 Ще се проведе второто заседание на XIV Конференция на БСП – София . 4| 3086 |04.02.2021 Депутатите гледат на първо четене промените в Закона за признаване на професионалните квалификации

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads