Реклама / Ads
5| 2906 |15.04.2021 НОВИНИ

Оксфорд: Ваксинирането носи много по-малък риск от кръвни съсиреци, отколкото COVID-19

.
Рисковете от възникване на опасни, редки кръвни съсиреци в мозъка са много по-високи при тези, които се заразяват с COVID-19, отколкото при тези, които се имунизират или с ваксината на AstraZeneca, или с ваксините, произведени от Pfizer/BioNTech и Moderna. Това предполага изследване на изследователи от Оксфордския университет в Англия.
 

Според проучване честотата на поява на церебрална венозна синусова тромбоза (CVST) или кръвни съсиреци при тези, получили коронавирусните ваксини, произведени от Pfizer/BioNTech и Moderna Inc., е подобна на тази при хората, които са получили ваксината AstraZeneca, съобщи CBS News.

 

Проучването показва, че около 4 на всеки 1 милион души, които са получили ваксините на Pfizer/BioNTech или на Moderna, са имали кръвни съсиреци, докато при AstraZeneca броят е 5 на 1 милион.

 

Освен това, става ясно, че тези, които са били заразени с COVID-19, са имали 95 пъти по-висок риск да получат кръвни съсиреци от тези, които не са били заразени с коронавируса.

 

Това предполага, че ваксините все още са много по-малко рискови от самото заразяване с коронавируса, когато става въпрос за CVST, като вероятността е десет пъти по-малка подобни кръвни съсиреци да се появят при хора, ваксинирани с Pfizer и Moderna и осем пъти по-малка при ваксинация с препарата на AstraZeneca.

 

Изследването на Оксфордския университет изглежда в противоречие с по-ранни изявления от компанията Moderna, според които данни за ваксината на компанията, която се прилага в световен мащаб, не показват "връзка с тромбоза на мозъчните венозни синуси (CVST) или тромботични събития", известна като кръвни съсиреци.

 

Проучването изглежда в противоречие и с изявление на главния медицински съветник на САЩ д-р Антъни Фаучи, който отбеляза, че "няма червени знамена" при използването на ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 8678 |09.04.2021 Катя Илиева: От Мойсей, Соломон и Фройд, Борисов сега се прави на Айнщайн и казва: „Бе момчета, всичко е относително!“ . 4| 3256 |08.04.2021 Доц. Александър Христов: Всеки ден и час мълчание носи ерозия на ИНТ . 23| 7336 |04.04.2021 Ехото носи: Дай ми околийския с жандармите и ми дай 1000-2000 лева . 2| 4452 |02.04.2021 Нидерландия забранява ваксинирането с AstraZeneca на по-младите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads