Реклама / Ads
1| 2743 |04.08.2023 НОВИНИ

Омбудсманът иска тежки наказания за случаите на изтезание и унижение

.
По-сурови наказания за случаите на изтезание и унижение поиска омбудсманът Диана Ковачева. Коментарът й пред Българската национална телевизия идва след вчерашните промени в Наказателния кодекс, които бяха приети единодушно от правната комисия в парламента на първо четене.
 

С промените се увеличава наказанието за нанасяне на средна и лека телесна повреда от 6 на до 8 години. Средна телесна повреда ще се наказва с до 8 години закон, без право на пробация и с глоба от 500 до 1000 лева. Лека телесна повреда ще се наказва с до 2 години затвор, без право на пробация и глоба от 500 до 1000 лева.

 

На първо четене в ресорната комисия приеха и законопроекта на "Възраждане", според който за нанасяне на лека телесна повреда наказанието ще е минимум 3 месеца затвор.

 

Предложението беше гласувано с 16 гласа "за". Трима членове на комисията бяха против.

Ковачева като омбудсман е внесла предложението си в НС, но вчера никой от депутатите не го е внесъл за разглеждане. Тя призова в понеделник, когато в пленарна зала разглеждат останалите предложения, да включат и нейното.

 

Ковачева предлага “ясен текст”, който криминализира случаите на изтезание и мъчение, които са детайлно описани с конкретни хипотези. Идеята е да има криминализиране и тежки наказания.

 

“В случаи като този в Стара Загора се определят като лека или средна телесна повреда, но въпросът с белезите остава. Насилникът над 18-годишното момиче има за цел да я накаже, дамгоса, да й покаже кой е по-силният, да я унижи - унижение е да й обръснеш главата на една жена и да оставиш по лицето и тялото й белези, които цял живот ще й напомнят. Това е недопустимо посегателство върху човешкото достойнство”, каза омбудсманът.

 

По думите й и в момента в НК остригването на косата е принуда, но за съжаление по неясни причини деянието в Стара Загора не е било квалифицирано.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 7193 |04.08.2023 Протестиращи искат незабавното демонтиране на МОЧА . 4| 6377 |03.08.2023 Пребитата жена от Видин: Искаше да ме обеси с колан . 5| 2896 |02.08.2023 Вътрешният министър поиска оставките на МВР шефовете в Пловдив и в Стамболийски . 0| 2827 |01.08.2023 По-ниска цена на водата ще иска новият областен управител на Бургас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads