Реклама / Ads
0| 2546 |22.08.2023 НОВИНИ

СС на ООН осъжда нападенията срещу мироопазващите сили в Кипър, зове за избягване на ескалация

.
СС на ООН осъжда нападенията срещу мироопазващите сили в Кипър Източник: БГНЕС
Съветът за сигурност на ООН осъжда нападенията срещу мироопазващите сили на международната организация в Кипър от кипърските турци и призовава за избягване на ескалиращи действия, които могат да навредят на перспективите за решаване на Кипърския въпрос.
 

Одобрената единодушно позиция на заседанието му през изминалата нощ продължава безпрецедентната мощна международна реакция срещу инцидентите миналия петък в разделящата острова буферна зона, която е под контрола на ООН.

 

Страните-членки на Съвета за сигурност изразиха „сериозна загриженост“ от започването на неразрешени строителни работи от страна на кипърските турци в неутралната зона близо до село Пила, се казва в изявлението за медиите, издадено рано тази сутрин.

 

В него се посочва, че това действие „противоречи на резолюциите на Съвета за сигурност и е нарушение на статуквото в буферната зона“.

 

Членовете на Съвета за сигурност „осъдиха нападенията срещу мироопазващите сили на ООН и нанесените щети на превозни средства на ООН от кипърските турци“. Те заявиха, че атаките срещу миротворците „могат да представляват престъпления съгласно международното право“.

 

Съветът за сигурност призова за „премахване на всички неразрешени строежи и предотвратяване на неразрешени военни или граждански дейности в рамките и по протежение на линията на прекратяване на огъня“ /т. нар. „зелена линия“/, се отбелязва още в изявлението.

 

Страните-членки подчертаха и необходимостта да се избягват „по-нататъшни едностранни или ескалиращи действия от всяка страна, които биха могли да повишат напрежението на острова и да навредят на перспективите“ за решение.

 

Съветът за сигурност отново „потвърди своя ангажимент за трайно, всеобхватно и справедливо уреждане“ на Кипърския въпрос, в съответствие с желанията на кипърския народ и „на основата на двуобщностна, двузонална федерация с политическо равенство, както е посочено в неговите резолюции“.

 

Кипър настоява за преговори за федерално обединение, но Турция и подкрепяното от нея ръководство на общността на кипърските турци се обявяват за създаването на две суверенни държави на острова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2659 |16.08.2023 САЩ осъждат продължаващите атаки на Русия срещу зърнената инфраструктура на Украйна . 6| 2623 |28.07.2023 МВнР осъжда остро инцидентите от вчера в Скопие, при които пострадаха български граждани . 1| 2886 |31.05.2023 МВнР: България осъжда насилието срещу Стабилизиращите сили на НАТО в Косово . 0| 2693 |24.05.2023 Световната здравна асамблея прие предложение, осъждащо руската агресия срещу Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads