Реклама / Ads
4| 2440 |09.04.2024 НОВИНИ

ООН отчете внезапен ръст на убитите от Русия цивилни в Украйна. Страната има нужда от ПВО

.
Наблюдатели на ООН са регистрирали внезапен ръст на броя на цивилните жертви в Украйна през последния месец на фона на засилените атаки от страна на руските сили, предаде Ройтерс, позовавайки се на Службата на върховния комисар на ООН по правата на човека. Най-малко 57 деца са били убити или ранени през март, което е два пъти повече от февруари, съобщи специализираната международна агенция.
 

Само в Харков броят на поразените в нападението на руските войски срещу гражданско предприятие днес нарасна на четири.


На 9 април руските войски удариха гражданско предприятие в Харков, избухна пожар, а трима от пострадалите работници са в умерено състояние.





През март Мисията на ООН за наблюдение на човешките права в Украйна е потвърдила най-малко 604 убити или ранени цивилни в Украйна, което е с 20 процента повече от тези регистрирани през февруари, уточни Ройтерс.

 

Увеличението на броя на цивилните жертви през март се дължи главно на нападенията на руските въоръжени сили, които използват ракети и дронове камикадзе в цяла Украйна, и на засилените въздушни бомбардировки в близост до фронтовата линия, заяви Службата на върховния комисар на ООН по правата на човека.

Мисията установи, че повечето цивилни жертви - 93,5 процента - както и повечето щети, нанесени на образователни и здравни заведения и на критичната инфраструктура, са настъпили в контролираните от правителството райони.

 

През миналия месец Украйна понесе особено тежки атаки, а президентът Володимир Зеленски заяви, че страната може да изчерпа запасите си от ракети за противовъздушна отбрана, ако Русия продължи интензивната си кампания, включваща бомбардировки от далечни разстояния.

 

Миналата седмица Зеленски заяви, че само през март Русия е изстреляла над 3000 управляеми въздушни бомби, 600 безпилотни летателни апарата и 400 ракети срещу Украйна.

 

Днес президентът Володимир Зеленски проведе среща в Харков, на която бяха обсъдени укрепването на противовъздушната отбрана и начините за борба с носителите на управляеми бомби.


"Организирането на нова схема за противовъздушна отбрана за Харков е един от най-належащите въпроси в момента. Планира се в нея да бъдат включени допълнителни средства за противовъздушна отбрана. Държавният глава обсъди тази възможност с командира на Военновъздушните сили на Въоръжените сили на Украйна Николай Олешчук", се казва в съобщението на пресслужбата напрезидентската канцелария, предаде Укринформ.







Освен това началникът на Харковското областно управление на противовъздушната отбрана Олег Синехубов, министърът на енергетиката Герман Халушченко и председателят на Управителния съвет на "Укренерго" Владимир Кудрицки докладваха на президента за последиците от руския обстрел върху енергийните мощности и за текущото състояние на електроснабдяването.


Участниците в срещата се споразумяха за плановете за възстановяване на производството на енергия и изграждането на големи отбранителни структури.


На срещата бяха разгледани и най-наболелите социални въпроси в региона. Ръководителят на Харковската областна държавна администрация и министърът на образованието Оксен Лисовой обсъдиха организирането на офлайн занятия в някои райони на Харков през новата учебна година. Отбелязва се, че средствата за изграждане на училищни приюти и закупуване на училищен транспорт са включени в държавния бюджет.


По време на работното си посещение в Харковска област президентът се запозна с процеса на изграждане на отбранителни съоръжения и укрепления в близост до границата с Русия.

 

Руските войски се опитват да провеждат активни настъпателни операции в Източна Украйна и следващите месеци на фронта ще бъдат трудни, заяви днес Андрий Юсов, представител на отбранителното разузнаване на Украйна, съобщава Укринформ.


Юсов отбеляза, че военните операции се провеждат по цялата фронтова линия, но "украинският изток, Донецка и Луганска област са отделна зона". Според него там опитите на противника за настъпателни операции са особено активни.







"Да, следващите месеци ще бъдат трудни. В момента сме свидетели на живо как нашите защитници удържат поредното нахлуване, включително на изток от руските окупатори. Ситуацията в Часов Яр и други райони се следи на живо", каза Юсов.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2353 |09.04.2024 САЩ: Нямаме доказателства, че Израел извършва геноцид в Газа . 8| 2993 |09.04.2024 Андрей Янкулов, АКФ: Живко Коцев може да е обвиняем до края на седмицата, има политически привкус . 4| 2508 |09.04.2024 Любомир Стефанов: Да правим избори с "наше" МВР сме го виждали . 6| 2477 |09.04.2024 Бербок: Повече ПВО за Украйна! Путин иска да изравни Харков със земята

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads